A Tervlap arról ír: a Szovjetunió munkatáboraiba elhurcolt több százezer magyarnak, a gulág és a GUPVI táborok magyar áldozatainak állít emléket az az emlékmű, amelyet vasárnap lepleznek le Budapesten, a Ferencvárosi pályaudvarnál.

A kommunista önkény embertelenségére emlékeztető Málenkij Robot Emlékhely örök mementó lesz annak a 300 ezer, bírósági ítélet nélkül elhurcolt magyarnak, akiket éppen ezen a pályaudvaron keresztül vittek el a szovjet megszállók.

A Tervlap szerint a Málenkij Robot Emlékhely, emlékmű és emlékpark kimondottan a 300 000 málenkij robotra, tehát a Hadifogoly- és Internáltügyi Főparancsnokság lágereibe ítélet nélkül, tömegesen elhurcolt civil honfitársunknak állít majd emléket. Egyben kegyeleti hely is lesz, amelynek fontos részét képezi majd az épületen belül kialakított múzeum. Az emlékhelyen helyet kap Székelyföldtől Vas megyéig, Kárpátaljától a Délvidékig minden település neve, ahonnan elhurcoltak embereket.

A Párkányi Raab Péter szobrászművész szimbolikus szoborkompozíciójából és az azt körülvevő térből álló Emlékhely pontos helyét a Ferencvárosi Önkormányzat, a MÁV képviselői és a Gulág Emlékbizottság tagjainak együttműködése nyomán választották ki. A választás azért esett erre a helyszínre, mert éppen ezen a pályaudvaron keresztül hurcolták, szállították a foglyokat át, illetve tovább a szovjetunióbeli lágerekbe. A ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhely mellett a belvárosban is lesz emlékműve a kommunizmus áldozatainak. A Szovjet megszállás áldozatainak emlékművét 2017. november 25-én a Szabadság téren adják át.

(Forrás: Tervlap)