Varga Mihály elmondta, a fejlesztés részeként, a tavalyi kórházkonszolidáció révén kapott mintegy 87 millió forintból megújul a gasztroenterológiai osztály, vezetékes orvosi gázhálózat épül ki az egyik épületben, új számítógépeket szereznek be és kicserélik a nyílászárók egy részét is. A fejlesztések másik részét európai uniós forrásból finanszírozzák, mintegy 130 millió forintból csökkentik az egyik épület villamosenergia-fogyasztását – tette hozzá a miniszter.

Varga, aki Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője is, a további tervek között említette, hogy a közeljövőben a főváros egyik legmodernebb MRI-diagnosztikai centruma jöhet létre a Szent Margit Kórházban. A miniszter azt hangoztatta, hogy az egészségügy eddig is kiemelt figyelmet kapott a kormánytól, a cél továbbra is az, hogy a betegellátás színvonalát növeljék, valamint az egészségügyben dolgozók élet- és munkakörülményeit javítsák. Mindehhez a gazdaság és az államháztartás jó állapota tudja biztosítani a szükséges fejlesztési forrásokat – mondta. Kitért arra is, hogy 2017-ben a gyógyító-megelőző ellátásra 122 milliárd forinttal többet fordítanak az előző évhez képest. Emellett folytatódik a korábban elindított egészségügyi bérfejlesztés is, idén 82 milliárd forintot fordítanak erre – tette hozzá. Varga Mihály szólt végül arról, hogy Pest megyében és Budapesten számos fejlesztés valósul meg még az idén, a régióban 51 milliárd forintot fordítanak az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere felidézte, hogy a Szent Margit Kórházban 2013-ban indultak el nagy fejlesztések, miután az intézmény visszanyerte 2006-ban elvesztett függetlenségét. A polgármester elmondta: ebben az évben kormányzati támogatással több száz millió forintból a kerületi szakrendelő és a járóbeteg-szakellátás is megújul.

Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója a korábbi fejlesztések között említette a szülészet-nőgyógyászati és az onkológiai osztály felújítását, radiológiai gépek beszerzését és a mammográfiai szűrés jogának megszerzését. Szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban két, civileket és cégeket megszólító kezdeményezést indítottak. Az egyik jóvoltából felújítottak egy műtőt, a másik kezdeményezés, amely a Fogadj örökbe egy helyiséget! címet viseli, még mindig tart, ennek részeként eddig nyolc „örökbefogadás” történt. A tervekről szólva elmondta, az MRI-laboratórium létrehozása mellett energetikai korszerűsítést is terveznek, valamint egy új műveseállomást is kialakítanának.

(MTI)