Mintegy 400 millió forintos fejlesztési támogatást kap az Arany János-emlékév keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – közölte Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója és az Arany-emlékév védnöki testületének titkára szerdán Budapesten. Hozzátette: a négymilliárd forintos keretből gazdálkodó emlékév fő céljai között szerepel a tudományos munka, a sokszínű kulturális programkínálat és az intézményi fejlesztés is, utóbbi részeként szeretnék megújítani a nagyszalontai Csonkatoronyban található Arany-kiállítást is.

A főigazgató szerint az emlékév jó alkalom arra, hogy segítsen tisztázni, miként lehet a bölcsészettudományt a 21. század elvárásainak megfelelően fejleszteni. Kiemelte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezését, amely Arany János összes létező költeményét szeretné digitálisan rögzíteni a legkiválóbb előadók tolmácsolásában. A filológiai kutatások és az irodalomtörténet mellett szeretnének nyitni a kortárs irodalom felé is, eddig a Supka Géza Alapítvány és a Margó Fesztivál állt elő jelentős tervekkel ezen a téren – emelte ki.

A mai közélet számára Arany János szellemi örökségéből a legfontosabb az önreflexió képessége, az erkölcsi integritás, az intenzív és tevékeny hazaszeretet, a közügyekért való odaadás és kötelességtudat – hangsúlyozta Prőhle Gergely, aki szerint népmozgalomszerűen országszerte számtalan kezdeményezés indult az Arany-bicentenárium megünneplésére. Kitért arra is: a kormány határozatban döntött az Arany János-emlékévet lebonyolító bizottság felállításáról Áder János köztársasági elnök vezetésével. A testület tagja még Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Fekete György, az MMA elnöke.

Az eseményen Csorba Csilla, az emlékév múzeumi kurátora elmondta: Arany János hagyatéka az MTA gyűjteménye mellett Nagyszalontán található, ezért nagy eredmény lenne, ha sikerülne megújítani az ottani emlékhelyet és kiállítást, amelynek anyaga restaurálásra szorul és digitalizálásra vár. Új kiállítást terveznek a geszti Tisza-kastély parkjában álló kerti házban is, ahol Arany János a világosi fegyverletétel utáni bujdosása idején élt. Szerepel az emlékév kezdeményezései között a PIM Arany 200-busz elnevezésű, kistelepüléseket és fesztiválokat is felkereső mozgókiállítása, amely múzeumpedagógiai foglalkozásokat és interaktív tárlatot kínál az érdeklődőknek – fűzte hozzá.

Csorba Csilla kiemelte azt is, hogy az irodalmi múzeum fiatalok számára két pályázatot is hirdet. A 200 év - 200 üzenet Arany Jánosnak címet viselő pályázat keretében kétszáz leütéses szöveges üzenetben kell összefoglalni a költőfejedelem egy-egy versét, míg az #Arany2017 részeként paródiákat várnak a Letészem a lantot vagy az Epilógus című Arany-költeményekhez. Mindkét pályázat határideje március 20. Az emlékév keretében Arany János 30 művéről fognak új fordításokat készíttetni és megjelentetni németül, franciául, lengyelül és szlovákul – mondta el Csorba Csilla.

A sajtótájékoztatón szó esett a PIM májusban nyíló Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállításáról is, amelyről Kalla Zsuzsa gyűjteményi igazgató beszélt. A hagyományos mellett a digitális technológiákat is alkalmazó tárlat azt igyekszik feltérképezni, hogy a költő miként vett reagált a modernitás kihívásaira, a korabeli közéleti eseményekre, és hogyan vett részt szövegeivel az irodalmi élet alakulásában.

(MTI)