Art deco séták lesznek Budapesten

2017. április 6. 15:42

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a #felafejjelbudapest sorozatban idén fővárosi art deco épületeket mutatnak be az érdeklődőknek.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik izgalmas szabadtéri eseménye lesz a #felafejjelbudapest sorozat, amely idén fővárosi art deco épületeket mutat be az érdeklődőknek áprilisban négy alkalommal.

A tematikus sétákon április 8-án, 13-án, 21-én és 22-én nemcsak az építészetről lesz szó, hanem a két világháború közötti életstílusról és divatról is – közölték a fesztivál szervezői szerdán az MTI-vel.

Az art deco leginkább az 1919 és 1939 közötti időszakot jellemzi. Magyarországon az első világháború szenvedései után ebben az időben a talpra állás volt az elsődleges szempont, így az art deco a francia és német művészeti szcénánál kevésbé érvényesült, ami viszont megépült, létrejött, az rendkívüli értéket képvisel és a főváros arculatának ma is fontos részét képezi.

A #felafejjelbudapest elnevezésű társadalmi és építészeti projekt azon a gondolaton alapul, hogy az emberek nagy része a városban lehajtott fejjel, akár telefont nyomkodva közlekedik, így alig veszi észre az őt körülvevő épített környezet szépségét. A direkt kétértelmű hashtaggel elsősorban arra szeretnék ösztönözni a szervezők a járókelőket, hogy megosszák ismerőseikkel azoknak az épületeknek a fotóit, amelyeket figyelemre méltónak gondolnak.

A #felafejjelbudapest hashtaggel a közösségi oldalakra bárki feltöltheti az általa készített képeket Budapest épületeiről, március 31. és április 23. között pedig húsz belvárosi art deco épület előtt bukkanhat bárki kültéri matricákon közölt ismertetőkre, amelyekből kiderül, hogy ki tervezte a házat, mikor épült és melyik korstílust képviseli.

A projekt tavaly, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütált, az akkori téma a szecesszió volt.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó