A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hivatalos magyar statisztika fennállásának 150. évfordulóját ünnepli, a kiegyezéssel párhuzamosan jött létre a magyar nemzeti és állami intézményrendszer – mondta Vukovich Gabriella, a KSH elnöke szerdán Budapesten, az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen.

Felidézte, hogy Keleti Károly vezetésével 1867. május 25-én alakult meg a Földmívelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztérium keretei között hatfős statisztikai szakosztályként a mai hivatal elődje. A hivatal 1871-ben önállósodott Országos Magyar Királyi Statisztikai Hivatal néven, ekkor kezdődött a nemzeti statisztikai hivatal független működése.

Ismertetése szerint a statisztika törvényi háttere Keleti Károly (1833-1892) kezdeményezésére 1874-ben alakult ki, napjainkig összesen hét törvényt adtak ki a statisztikai tevékenység szabályozására. A legutóbbi az idén január elsején lépett hatályba. 

Modernizáció zajlik

A KSH elnöke kiemelte: a törvényeken végigvonuló legfőbb működési garanciák az adatvédelem, a tudományos igényesség, a szakmai függetlenség és a kapcsolattartás a nemzetközi szervezetekkel. Kitért arra, hogy jelenleg modernizációs folyamat zajlik, amely a szervezeti struktúra és a munkafolyamatok technikai fejlődéshez igazítását jelenti, mindez 2018 végére lezárul.

Vukovich Gabriella elmondta, hogy az elmúlt 150 év rendkívül gazdag eredményeket hozott a statisztikatudomány, a statisztikai megfigyelés és adatgyűjtés, a statisztikai módszertan és alkalmazások, valamint a statisztikai szervezet és oktatás területén. A hivatal a legnehezebb időkben is megőrizte szakmaiságát, nemzetközi szinten is tekintélyes szervezetként tartják számon – hangsúlyozta.

Elmondása szerint a 2017. január elsején hatályba lépett törvény a hivatalos statisztikáról a korábbiaknál nagyobb garanciát jelent arra, hogy az intézmény a Hivatalos Statisztikai Szolgálat központi szereplőjeként mint szakmailag független kormányhivatal végezze hivatalos statisztikai tevékenységét. Az elődök által hagyományozott alapvető értékeket érvényesítik: a szakmai függetlenséget, pártatlanságot, objektivitást,

Kilencszer költözött a székház

Vukovich ismertette, hogy a KSH elnökének munkáját tanácsadó, véleményező testület segíti, az Országos Statisztikai Tanács, amely az adatszolgáltatók és adatfelhasználók képviselőiből áll. A hivatalos statisztikai tevékenységgel kapcsolatos kérdések megvitatására ezenkívül 2017. március 20-án megalakult a Hivatalos Statisztikai Szolgálatot alkotó szervezetek delegáltjaiból álló Nemzeti Statisztikai Koordinációs Testület – tájékoztatott.

Freid Mónika, a KSH elnökhelyettese elmondta: a hivatalt 22 elnök irányította, a jelenlegi a 23. Az elnökök túlnyomórészt férfiak voltak, a két kivétel Nyitrai Ferencné, valamint a jelenlegi elnök, Vukovich Gabriella. A hivatal történetének első harminc éve nem volt zökkenőmentes, 1898-ig, a statisztikai palota – a jelenlegi Keleti Károly utcai székház – átadásáig kilencszer költözött. 

Szólt arról, hogy a KSH könyvtára Magyarország első közkönyvtára és egyik legnagyobb szakkönyvtára, 1897-óta kötelespéldány-jogosultsággal rendelkezik, azaz minden Magyarországon megjelenő kiadványból megilleti egy példány. Az intézmény mindenki számára nyitott - tette hozzá.

(MTI)