Még idén elkezdődhet a Római-part védműépítése

2017. június 27. 8:59

A Római-parton a gátrendszer vasbeton szerkezete a föld alá kerül majd, a felszínen csak egy mintegy félméteres térdfal fog látszódni, erre helyezik rá a fémszerkezetű mobil falrendszert, ami árvízkor megvédi a partot.

Még idén elindulhat a csillaghegyi öblözet védművének kiépítése; a beruházás pályázatát ősszel írhatják ki – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint már júliusban benyújtják a vízjogi, környezethatósági tanulmányt, és szeptemberre rendelkezésre állhat a végső engedélyes tervdokumentáció. A kivitelezési tender ezt követően indulhat, és az első kapavágást még akár idén, legkésőbb 2018 első negyedévében elvégzik. A projekt végső befejezése másfél-két évet vehet igénybe – írták.

A főváros a Főkertet bízta meg a végleges tájépítészeti koncepció elkészítésével, így a rendkívül leromlott és elhanyagolt állapotú part teljesen megújulhat – írták. Közölték azt is, az építkezés során 480 fát vágnak ki, amelyek közül 60 már egyébként is rossz állapotban van, 80-at pedig átültetnek. A kivágandó fákat a helyszínen, a part közelében fogják pótolni – tették hozzá.

Az építkezés alatt megerősítik a pünkösdfürdői gátrendszert, hogy csökkentsék a szivárgásokat, és az érintett patakok töltését megmagasítják, az alépítményeket megerősítik. A Római-parton a gátrendszer vasbeton szerkezete a föld alá kerül majd, a felszínen csak egy mintegy félméteres térdfal fog látszódni, erre helyezik rá a fémszerkezetű mobil falrendszert, ami árvízkor megvédi a partot. A gát mögött egy 4-6 méter széles sétányt alakítanak ki, parkokkal, fákkal, játszóterekkel és csatornát is építenek – áll a közleményben.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó