Budapest szívében ott magasodik egy hegy (a Gellért-hegy) oldalában egy hihetetlenül látványos vízeséssel. Plusz ott a centrumban egy (illetve több) sziget, a Duna közepén. Ezek a zöld helyek ősszel ezerféle színbe borulnak, a mélyvöröstől az aranysárgáig – ettől (is) lesz a budapesti ősz annyira megkapó. No meg az alacsonyan járó nap súroló fényétől, amely kiemeli a régi felületek szépségét, vagy végigfut egy-egy fasoron, utcán.

Egyszóval, nézegessenek régi őszi képeket a fővárosról! És küldjenek maiakat is a Facebook-oldalunkon – amíg a novemberi köd be nem lep mindent…

(Fotó: Fortepan)

Gellért-hegy, Kemenes utca, 1936, megunhatatlan szépség. Valamikor szüreti mulatságtól volt hangos, de mire a fényképezés széles körben elérhető lett, a szőlőt elvitte a filoxéra. Sebaj, épültek a helyén társasházak és villák, kinőtt a földből sokféle, aranyló lombot hullató fa. A színeket még fekete-fehérben is szinte látni.

(Fotó: Fortepan)

Margit-sziget, 1976: hát ez is megunhatatlan (minden évszakban). A tudatosan tervezett parkban az egykori kertészek arra is ügyeltek, hogy az őszi látvány is felemelő legyen. Körben a víz visszatükrözte fény pedig csak tovább fokozza a hatást.

(Fotó: Fortepan)

No igen, a városligeti platánfasor, 1940-ben. Ennek sincs párja ősszel – és évről évre vaskosabbak már a törzsek is.

(Fotó: Fortepan)

Ha ősz, október és november, akkor 1956. A fegyveres harcok képei közt is találni egy-egy olyat, amely az évszak hangulatát elkapja. Ez a Múzeum körút látképe a forradalom idején.

(Fotó: Fortepan)

(Fotó: Fortepan)

A rakpartok 1936-ban, illetve 1970-ben. Még ködben is szép, ahogy a hidak sejtelmesen elvesznek a fehérségben.

(Fotó: Fortepan)

A Vár ódon hangulatához semmi sem illik jobban, mint az ősz fényei. Itt Carl Lutz látható egy őszi kertben, a Táncsics utcában 1940-ben. És itt van egy ősrégi szőlőtő  is, egy udvar védelmében, amely már sokféle történelmi vihart átvészelt.

(Fotó: Fortepan)

Végül pedig egy rejtett hely: a pasaréti egykori Császári és Királyi Gyalogsági Hadapródiskola, ismertebb mai nevén az Akadémia park egy 1918-as felvételen. Ha most nem is tudunk régi gesztenyefasorban sétálgatni, az itt készült 1910-es, 1920-as években készült fotósorozat (itt, itt és itt) egészen lenyűgöző.   

Nyitókép: (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)