A Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói december elején birtokba vehették a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium épületét. A szakkollégium legfőbb célja, hogy olyan elmélyült szakmai ismeretekkel rendelkező közösséget hívjon életre, amely elkötelezett a humán kultúra, valamint a keresztény értékek iránt.

Célja továbbá olyan hallgatók oktatása és nevelése, akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat, akik az ökumené jegyében képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban. A szakkollégium a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának képzési kínálatával összhangban nyolc szakmai műhelyben – történelemtudományi, nyelvtudományi, irodalom- és kultúratudományi, művészettudományi, média- és művészetpedagógiai, filozófiai és vallástudományi, társadalomtudományi, pszichológiai és tanárképző – kezdte meg a diákok képzését szeptember elején – átmenetileg a Reviczky utcai épületben. Minden hallgató legfeljebb két műhely munkájában vehet részt, emellett hallgatnak általános értelmiségképző tárgyakat is.

A kollégiumnak helyet adó – a Budapest VIII. kerületében, a Krúdy utca és a Horánszky utca sarkán található – épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre, felújítására és első éves működésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított támogatást.

Az épületben 21 apartmant alakítottak ki; ezek döntő többsége kétszobás, és 81 bentlakó hallgató elhelyezésére alkalmas. Az apartmanok mindegyikéhez tartozik saját fürdőszoba és konyha. Minden hallgatói műhely korszerűen felszerelt szemináriumi helyiséget kapott. A kollégium névadója Benda Kálmán akadémikus, az Eötvös Collegium egykori diákja, Széchenyi-díjas történész, a Dunamelléki Egyházkerület volt levéltárosa, aki egyúttal a Károli Gáspár Református Egyetem első rektora is volt. A 110 fő befogadására alkalmas előadó is az ő nevét viseli. Az alagsorban egy 85 m2-es közösségi tér biztosít további találkozási helyet az idei tanévben felvett 64 bentlakó és 12 bejáró hallgatónak. A szakkollégiumnak jelenleg 76 növendéke van, 90 százalékuk vidéki.

(Forrás: közlemény)