A fővárosi önkormányzat meg kívánja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárás során.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jegyezte indítvány elfogadásával határozatban mondta ki: a Rác fürdő mielőbbi megnyitásáért kifejezi azon szándékát, hogy a fővárosi önkormányzat a fürdő és a hotel teljes és egységes tulajdonjogát megszerezze.

Az egyhangúlag megszavazott döntéssel a testület felkérte Tarlós Istvánt, gondoskodjon arról, hogy megtegyék az ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséért szükséges intézkedéseket, és a felszámolási eljárás alakulásának függvényében terjessze a döntési javaslatokat a Fővárosi Közgyűlés elé. A szavazás előtti vitában Bagdy Gábor közölte, az ügyben a felszámoló mostanra készítette el a hitelezői igényeket, a fővárosnak pedig ezek alapján lehetősége nyílik a tulajdonszerzésre.

Az elfogadott előterjesztésben emlékeztettek, hogy a főváros 2015. június 23-án döntött arról: a Rác fürdő és hotel projekt ellehetetlenülése következtében az általa megszerzett követelés érvényesítéséért, a létrejött eredmény mielőbbi hasznosításáért, valamint a további állagromlása megakadályozásáért felszámolási eljárást kezdeményeznek a Rác Nosztalgia Kft.-vel és a Rác Beruházó Kft.-vel szemben. A kormány a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezése alapján mindkét társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodási szervezetté nyilvánította, és a Fővárosi Törvényszék elrendelte az adós társaságok felszámolását. Felszámolóként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölték ki. A felszámolásban a törvényi határidőben a fővárosi önkormányzat érdekkörébe tartozó valamennyi hitelezői igényt bejelentettek.

Kiemelték: a fővárosi önkormányzatnak továbbra is célja, egyben kötelezettsége – a tulajdonában álló társaságok útján –, hogy a felszámolási eljárás során az engedményezéssel megszerzett követelést érvényesítse, és meghozza a Rác fürdő és hotel mielőbbi megnyitását elősegítő döntéseket. Ha ez a cél a követelés felhasználásával a felépítmények tulajdonjogának megszerzésével érhető el, szükséges a döntési javaslatok előkészítése, hogy a felszámolás során a fővárosi önkormányzat érdemi ajánlatot tehessen – írták az elfogadott javaslatban.

Kifejtették: a főváros úgy szerezheti meg a Rác fürdő és a hotel felépítményét, ha a felszámoló által indított pályázaton közvetve vagy közvetlenül ajánlatot tesz a megvásárlására. A javaslat szerint várható, hogy a felszámoló a közeljövőben megkezdi az ingatlanok értékesítését, ezért – mint írták – a fővárosi önkormányzatnak meg kell vizsgálnia és döntésre elő kell készítenie a létesítmények mielőbbi megnyitásáért szükséges lépéseket, elsődlegesen a felépítmények tulajdonjogának megszerzése útján.

(MTI)