A Magyar Építők arról ír: megjelent az ajánlattételi felhívás az új Néprajzi Múzeum és látogatóközpont generálkivitelezési munkáinak elvégzésére. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. május 15-ig várja az ajánlatokat a 22 méter magas és közel 32 ezer négyzetméteres épület megvalósítására.

A pinceszinten, az épület szívében kap majd helyet a múzeumi előcsarnok, ahonnan megközelíthető a közel 3 ezer négyzetméteres állandó és a több mint 2 ezer négyzetméteres időszaki kiállítótér. A Dózsa György út felől alakítják ki a térszín alatti megközelítést, a rakodókat és a parkolókat.

Az épület részei a funkció szerint elkülönülnek majd zajos és csendes, valamint térszín alatt illetve felett telepíthető terekre. Zajosnak számítanak a nagy forgalmú, turisztikai, a múzeum életével nem szorosan összekapcsolódó, valamint a nagy létszámú gyereket, fiatalt befogadó funkciók. Ilyen lesz a 226 fő befogadására alkalmas rendezvény- és konferenciaterem, a gyerekmúzeum, a múzeumpedagógia, a látogatóközpont és az ételudvar. A csendes funkciók a múzeum belső és tudományos-szakmai működésével függenek össze: ide tartozik a könyvtár, az üzemeltetési irodák és a műtárgykezelés.