Pillanatkép: így fest most az átépülő Múzeumkert

Írta: Bukovszki Péter

2018. július 2. 14:44

Kíváncsi, hogy halad a Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciója? Lessen be velünk a kerítés mögé!

Jelenleg is gőzerővel zajlik a Múzeumkert átalakítása. A növényállományt már számba vették és felmérték, a 227 fa közül 38 beteg és életveszélyes példányt kivágtak, jó másfél száz pedig alapos ápolásban részesült. 

Bár a park jelenlegi állapota inkább ijesztő, mint örömteli, ettől nem kell megijedni, hiszen egy, a Múzeumkertéhez hasonló mértékű rekonstrukció mindig nagy felfordulással jár. Ez természetes. Maga a Múzeum az átalakítás ideje alatt is üzemel, két bejárata viszont csak pallókon, kordonok között közelíthető meg, a kert ugyanis jelenleg a munkagépek és a rekonstrukciót végző munkások és szakemberek birodalma. Teherautók és markolók állnak a hatalmas földhalmokon, a félreeső sarkokban pedig már fölhalmozták a térköveket, amelyek majd az új sétányok burkolatát alkotják. 

A kertet most leginkább egy olyan telerajzolt papírlaphoz lehetne hasonlítani, amelyről sok helyen leradírozták az oda nem illő részeket: a Múzeum utca felé eső részen például hatalmas kockakőhegyek jelzik, hogy a korábban parkolóként használt terület is tabula rasa lett. A földet számos helyen átszelő árkok pedig azt árulják el: a rekonstrukcióval a park elektromos, illetve öntözőhálózata is újjáépül, és nagyságrendileg három kilométernyi víz- és csatornacsövet fektetnek le. A tervek szerint a munkák nyár végére fejeződnek be, mi azonban az építkezésről időről időre beszámolunk majd.

Most pedig át is adjuk a szót, meséljenek tovább a képek!

(Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó