Akik a Szabadság híd budai hídfőjénél vagy annak környezetében jártak nyár eleje óta, észrevehették a szemben lévő Budapesti Corvinus Egyetem főépületén zajló tetőmunkálatokat. A közbeszerzési eljárásról a hirdetmény még 2018 márciusában jelent meg. Ennek értelmében a főépület 1, 2, 3, 4 és 8-as tetőrészeit felújítják – jelentős része meg is történt –, a T2 és T4 tetőrészen új gépészeti podeszteket alakítanak ki. A felújítás érinti a tetőrészek attika vápáját, egyéb bádogosszerkezeteket, de ide tartozik a részleges palacsere is.

A neoreneszánsz Fővámpalotát Ybl Miklós tervezte, és átadásának napjától, 1874. május 1-jétől a II. világháborúig vámházként működött. A háború utolsó éveiben elsősorban elhelyezkedése miatt fontos katonai támpont volt. Az ebben az időszakban nagyon súlyos károkat szenvedő palota újjáépítését már az új funkciónak megfelelően szervezték, azt követően, hogy 1848-ban megalapították a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetemet „a közgazdaságtudományok eredményes művelése, a magasabb közgazdasági ismeretek tanítása, valamint a tervgazdálkodás követelményeinek megfelelő felsőfokú közgazdasági szakképzés biztosítása céljából”. Az intézmény a működését az 1948/49-es tanévvel megkezdte, az évnyitó 1948 októberében volt a Zeneakadémián.

A felújítás érinti a tetőrészek attika vápáját és egyéb bádogosszerkezeteket is (Fotó: H. P.)

Az egyetem az 1950/51. tanévben vehette birtokba a felújított központi épületet. A következő, nagyszabású rekonstrukció 1989–90-ben volt, ekkor igyekeztek visszaállítani az 1950 körül megcsonkított eredeti architektúrát, így az elfalazott öntöttvas oszlopokat vagy a homlokzatot is.

Az intézmény 1953-tól Marx Károly néven működött. Az Egyetemi Tanács 1990-ben döntött úgy, hogy átkereszteli Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre. 2004 óta viseli a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) nevet.