Fordulat a Radetzky-laktanya ügyében

2018. november 11. 9:18

Békés, megegyezéses úton rendeződhet a jogvita a Bem téri műemlék épület ügyében.

Az ingatlanbefektető kezdeményezésére a perbeli felek közösen kérték az eljárás szünetelését a budai Bem tér patinás műemlék épületének perében megtartott újabb tárgyaláson – közölte a Magyar Patrióták Közössége. A fejlemény az egylet szerint azt jelenti, hogy békés, megegyezéses úton rendeződhet a jogvita, ami a legkedvezőbb forgatókönyv lenne a Radetzky-laktanya jövője szempontjából.

Az MPK közölte: országos védettsége ellenére veszélybe került a Monarchia kaszárnyájának épült, majd az 1956-os forradalomban és a rendszerváltozás után az MDF székházaként is fontos történelmi szerepet játszó Radetzky-laktanya 2016 májusában, amikor külföldi hátterű tulajdonosa, a HB Reavis Buda Project Kft. megkezdte lerombolását. A befektető új irodaházat létesített volna az ingatlanon, amely csak díszletszerű vázlatokat őrzött volna meg az eredeti homlokzatból. A hatóság a bontást megfelelő engedélyek hiányában leállította és az eredeti állapot helyreállítását rendelte el, amit a HB Reavis bíróságon támadott meg.

Az évek óta húzódó közigazgatási per a Kúriáról került vissza idén tavasszal a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, ahol 2018. november 8-án reggel tárgyalták újra az ügyet. A tanács elnöke mindenekelőtt ismertette a Kúria alapügyben hozott határozatát, amely eljárási hiba miatt a tavaly meghozott jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte. Az ingatlanbefektető jogi képviselője ezt követően jelezte, hogy az alperessel együtt a bíróságnak be kívánják jelenteni az eljárás szünetelésére vonatkozó kölcsönös megegyezésüket.

A vonatkozó jogszabályok alapján az eljárás mindaddig szünetel, amíg valamelyik fél az eljárás folytatását nem kéri. Négy hónap eltelte előtt a pert folytatni nem lehet, ugyanakkor hat hónapi szünetelés után a per megszűnik, ha a felek nem kérik annak folytatását.

A per szünetelését általában akkor indítványozzák a felek, ha bíróságon kívüli, békés megegyezésre törekednek. A Magyar Patrióták Közössége korábban már javasolta, hogy a magyar állam vegye meg a Radetzky-laktanyát akár a szomszédos Külügyminisztérium, akár más központi kormányhivatal számára. A háttérben folyó tárgyalások tartalmáról, irányáról a befektetői oldal egyelőre nem nyilatkozott. A műemlék szempontjából mindenképpen az jelentene tartós és megnyugtató megoldást, ha az épület újra közösségi tulajdonba kerülne, ezért egyesületünk tovább küzd a Radetzky-laktanya megmentéséért.

Forrás: a Magyar Patrióták Közössége közleménye


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó