Ilyenkor, február derekán már kezdenek feltünedezni a tavasz első, apró jelei. Érezhetően hosszabbak a nappalok, más illata lesz a levegőnek, máshogy süt a nap is. És itt is, ott is feltűnnek apró jelek: elsősorban kicsi virágok.

Vannak kertek, ahol már előbújt a sok kis hóvirág (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Persze a legelső most is a hóvirág. Fehér fejük már sok kertben feltűnt a napokban, és a Buda környéki hegyekben is keresgélhetjük már őket. (Védett növények, leszedni nem szabad!) Aki biztosra akar menni, és százával akarja megcsodálni a virágokat, annak a Budapest közeli Alcsúti Arborétumba érdemes ellátogatnia: ott jövő héttől, február 18-tól már lehet keresni a hóvirágokat (de várhatóan nagy tömegben csak márciustól fognak nyílni).

Sas-hegy: valami készül

A Sas-hegyen lévő látogatóközpont csak két hét múlva nyitja meg kapuit. De a terület Facebook-oldaláról már tudni lehet: itt is készülődik már a tavasz. Olyan kivételes ritkaságok jelentek meg a még kissé fagyos földön, a tavalyi elszáradt levelek közt, mint a budai nyúlfarkfű. Ez az eredetileg az Alpokból származó, hidegkedvelő faj az egyik legféltettebb kincse a hegyoldalnak.

Egy igazi ritkaság: budai nyúlfarkfű (Forrás: https://www.facebook.com/budaisashegy)

De a kis fű kék bugájánál is látványosak a leánykökörcsinek szőrös rügyei. Ez a lila, a hideg ellen kis bundával védekező növény is kifejezetten a sziklás-gyepes lejtőkön, réteken szeret nőni. Néhány évtizeddel ezelőtt jellegzetes budakörnyéki növénynek számított, de mára sajnos csak az intenzív védelemnek köszönheti, hogy még mindig jelen van. Az állomány java részét leszedték az emberek, részben a kirándulók, részben a virágárusok, és a város terjeszkedése miatt is nagyon lecsökkent az a terület, ahol nőhet. Kis szerencsével azért még lehet a hegyekben itt-ott találkozni vele – sőt néhol a kökörcsin egy másik fajával, az apróbb virágú fekete kökörcsinnel is.

Az első idei, szőrös bundájú leánykökörcsinek már előbújtak (Forrás: https://www.facebook.com/budaisashegy)

Ilyenek lesznek egy-két héten belül (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A sas-hegyi látogatóközpont csak márciusban nyit, de addig is napról napra művészi értékű természetfotókon lehet követni az interneten keresztül, hogyan bontakozik a tavasz Budán. (Így például azt, hogy nem csak bimbók vannak, de már ki is nyílt az első kökörcsin!)

Nyitány

Hamarosan a budai erdőségekben és a Margit-szigeten elő fognak bújni a keltikék is. Ha egészen közel hajolunk a földhöz, már látszanak is a kis kezdemények a tavalyi avarban.

Valami készülődik a tavalyi avar közt... (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Figyelemre méltó az is, hogy egyre több a madárhang a természetben. Leggyakrabban cinegék, szarkák, szajkók, fakopácsok hangját hallani, de Budapest kivételesen sok más madárfajjal büszkélkedhet. A város környéki területekre pedig, köszönhetően a viszonylag enyhe télnek, néhány költöző madár is visszatért már. 
Ha Önöknek is vannak a tavasz beköszöntét jelző budapesti képei, osszák meg velünk!