A 19. század második felében nemesek és polgárok nemcsak a farsangi mulatságok idején öltöztek jelmezbe, hanem más alkalmakkor is.  Bálokon, magán-összejöveteleken, gyermekzsúrokon gyakran mutattak be élőképeket, amelyeken történelmi alakok, neves színdarabok szereplői, vagy elképzelt figurák, ismert festmények alakjai elevenedtek meg.

9 fotográfia és a hozzá kapcsolódó történet látható a Múzeumkert Múzeum utcai kerítésén

A divatos jelmezes mulatságok olykor politikai tartalommal telítődtek, olykor jótékonysági célokat szolgáltak, máskor csak az önfeledt szórakozás alkalmai voltak. A Múzeum körút és a Múzeum utca sarkán 9 fotográfiát állítottak ki, a rövid leírásokból megismerhetjük a fotókon szereplők életének egy-egy epizódját.

Izabella főhercegnő és gyermekei (Fotó: pestbuda.hu)

Apponyi Albert grófot főleg időskori fényképeiről ismerjük. Fiatalkori fotográfiái közül különösen érdekes ez a felvétel, amelyen az ifjú gróf Don Quijote de la Mancha lovagként látható. Apponyi Albert gróf Cervantes halhatatlan hősének jelmezét egy jótékonysági bál alkalmával öltötte, melyet a Műcsarnok javára rendezett a Képzőművészeti Társulat. (Fotó: pestbuda.hu)

dr. Korányi Frigyes egyik gyermeke „A festő műterme” című színben
1847-ben az utolsó pesti német színházban a Bölcsőde és gyermekmenhely számára jótékonysági előadást tartottak, amelyben gyermekek is szerepeltek, köztük Korányiak is. (Fotó: pestbuda.hu)

Türr Istvánné
Az olasz szabadsághős, Giuseppe Garibaldi hadseregében harcoló Türr István feleségül vette III. Napóleon francia császár unokahúgát, Bonaparte-Wyse Adélt 1860-ban Mantovában. A feleség magáévá tette férje politikai nézeteit és egy párizsi jelmezes összejövetelen a leláncolt Hungária – az elbukott szabadságharc után rabságban sínylődő ország – alakját megszemélyesítve jelent meg. (Fotó: pestbuda.hu)

(Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)