Az egyedi tervezésű, új játék- és sport elemeket tartalmazó, többfunkciós park alapkövét D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere tette le február 26-án.

A család minden tagjának sokféle élményt adó, biztonságos eszközökkel és burkolatokkal ellátott, egyedi hangulatú ligetté varázsolja az Óhegy parkot a Kőbányai Önkormányzat. A tervezésnél figyelembe vették a park körül élők szempontjait is, ezért a nagyobb zajterheléssel járó sport- és szabadidős funkciókat a környék lakóházaitól távol helyezték el.

A park négy nagyobb területét érintő beruházás első ütemében két, a régi Kőbánya hangulatát idéző játszótér valósul meg. A 7 évesnél fiatalabb gyermekeket köteles mászóház, többféle hinta és rugós játék, gumi állatfigurák, süllyesztett trambulin, terepcsúszda és napvitorlával árnyékolt homokozó, valamint egy baba-mama hinta várja egy erdei tematikájú játszótéren. 

A 7-14 éves gyerekek bányászati tematikájú játszóterén egyedi játszótornyot építenek csőcsúszdákkal és külön mászó funkciókkal, valamint ügyességi akadálypályát, kötélpályát, mászó sziklákat, mérleghintákat, terepcsúszdákat, vizes játszóelemet, továbbá „régészkedős” homokozót létesítenek. A szülőknek mindkét játszótérnél pihenőhelyeket alakítanak ki padokkal, asztalokkal és ivókutakkal, továbbá a kerekesszékes látogatók számára is kényelmesen használható utcabútorokkal.

A játszótér látványterve

A tervek szerint még az idén bővülnek, és egy helyre összpontosulnak a sportolási lehetőségek is: a parkban parkour pálya, műfüves focipálya, gördeszka pálya, két ping-pong asztal, több kosárpalánk, valamint Teqball asztal és egy biciklis szerelőállomás is helyet kap. Az Óhegy parkot körül ölelő, kivilágított rekortán a munkálatok idején is várja a futókat. A kutyafuttató szintén zavartalanul üzemel.

A következő, jövőre megvalósuló ütemben egy harmadik, szőlő tematikájú játszóteret létesítenek, ahol együtt játszhatnak kicsik és nagyok, valamint a mozgáskorlátozott gyermekek is. Itt vizes játék, kalandpálya, süllyesztett trambulin, mászó hálók, egyensúly- és készségfejlesztő eszközök, forgók és hinták kapnak helyet.

A park ezen részén az idősebb korosztálynak alakítanak ki egy aktív pihenésre, kikapcsolódásra, közösségi időtöltésre alkalmas helyet padokkal, asztalokkal, pergolával, illetve petang- és tollaslabda pályával, valamint kültéri fitnesz elemekkel.

A meglévő növényzet védelmét, illetve megújítását szem előtt tartva alakították ki különböző funkciók és az új utak elrendezését, továbbá olyan vízáteresztő burkolatokat választottak, amely nem akadályozza a fák fejlődését. A szelektív hulladékgyűjtés, a víztakarékos megoldások, az egészséges fák megóvása, valamint az új fák és cserjék telepítése hozzájárul a környezettudatosság erősítéséhez is. A beruházás során kiemelt figyelmet kapnak a kerékpárosok, ők az egyes attrakcióknál elhelyezett tárolókban helyezhetik el biztonságosan biciklijüket.

Ilyen lesz a futópálya

D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere az alapkőletételkor arról beszélt, hogy az Óhegy parkban megvalósuló fejlesztések tovább gazdagítják és még szerethetőbbé teszik majd Kőbánya népszerű találkozási pontját, Budapest egyik legszebb ligetét, a kerület legmagasabb pontján fekvő, 15 hektáros Óhegy parkot. Az önkormányzat célja, hogy a kőbányai gyermekek, családok, idősek és fiatalok számára egyaránt tartalmas, természetközeli kikapcsolódási lehetőségeket biztosítson a kerület szívében található parkban – mondta D. Kovács Róbert Antal polgármester.

A Kőbányai Önkormányzat nagyszabású közterület-megújítási programja keretében újult meg a közelmúltban a Liget tér, az Újhegyi sétány immár két üteme, valamint az Óhegy park mellett a Sportligetben is folyik a felújítás. Az Óhegy parkot csak 2012-ben kapták vissza teljes egészében a kőbányaiak, miután a nyolc évig fennálló omlásveszélyt a pincerendszer végleges feltöltésével hárította el a kerület vezetése.

(Forrás: Kőbányai Önkormányzat)