Köztünk élő építészet

2019. március 5. 16:00

Több mint 200 budapesti és vidéki épület, köztük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Astoria Szálló, az Erzsébet-kilátó, a Párizsi udvar, a Thonet-ház és a Zeneakadémia fotókkal illusztrált kalandos története ismerhető meg a Lechner Tudásközpont Köztünk élő építészet című térképét böngészve.

A budapesti épületek között szerepel az Anker palota, a Budavári Sikló, a Dréher-palota, a Gellért fürdő, Ős-Budavára, valamint más ismert és kevésbé ismert helyszín. Vidéki épületek is megtalálhatóak a térképen, például a keszthelyi Festetics-kastély, a Pécsi Nemzeti Színház és a gyulai Várfürdő.

Villanegyed a Kis-Svábhegyen, Budapest, Tóth Lőrinc utca 5.
 

Thonet-udvar, Budapest, Vigadó tér 3.

Egy épület nem határozható meg csupán egy házszámmal, minden háznak története van: tudta például, hogy az ország egyik első vasbeton szerkezetű épülete az Erzsébet-kilátó volt, a ferencvárosi Dandár-fürdő 1930-ban 24 kádas tisztasági fürdőként kezdte meg működését, a tihanyi Rege Cukrászda pedig az 1960-as években a magyar kulturális élet meghatározó alakjainak közkedvelt találkozóhelye volt?

A Lechner Tudásközpont 2019 márciusában publikált Köztünk élő építészet online térképe bepillantást enged a homlokzatok mögé, megmutatva épített környezetünk értékeit és történeteit.

 

Városligeti 1. kút, Budapest, Hősök tere

 

Magyar Állami Földtani Intézet, Budapest, Stefánia út 14.

Károlyi-Csekonics palota, Budapest, Múzeum utca 17.

A folyamatosan gyarapodó, fotókkal illusztrált írások között magyarországi középületek – többek között fürdők, szállodák, színházak, templomok, villák, pályaudvarok – és bérházak egyaránt felbukkannak. A hazánk építészeti kultúrájából ízelítőt nyújtó rövid történetek forrásai a Lechner Tudásközpont 2016 óta közölt építészettörténeti cikkei.

A térképen az ikonokra kattintva nyílnak meg a fényképes bejegyzések, a teljes képernyős módban pedig név szerint is böngészhetünk a neves művészek között.

(Forrás: Lechner Tudásközpont)

Nyitókép: Hild-villa, Budapest, Budakeszi út 38–40.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó