Békebeli paloták alkotója

Írta: Flier Gergely

2019. március 8. 17:12

Monográfia jelent meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épületének alkotójáról.

Vannak építészek, akiknek neve hallatán azonnal műveik, nevezetes épületeik jelennek meg tudatunkban. Meinig Arthur neve nem tartozik ezek közé. Ki mondaná meg közülünk egy készületlenül kapott kérdésre a Stefánia Palota, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak otthont adó Wenckheim-palota vagy a Szabadság tér meghatározó épülete, az Adria-palota tervezőjének nevét? Pedig ezek a jeles épületek egyazon alkotótól származnak: Meinig Arthurtól, a Szászországban született, ám magyarrá lett, hazánkban alkotó építésztől.

Igen örvendetes hír tehát, hogy a Holnap Kiadó monográfiát szentelt Meinig életművének. „Az építészet mesterei” sorozatban megjelent kötet szerzője, Rozsnyai József művészettörténész minden tekintetben kitűnő munkát végzett, és a jól megírt szöveget alátámasztó több mint félezer hivatkozás tanúskodik alapos kutatómunkájáról.

Meinig Arthur stílusát így jellemzi a könyv fülszövege: „Reprezentatív városi építkezésein gyakran fordult a barokk és rokokó formái felé, míg vidéki főúri házain a Loire menti kastélyok stílusát részesítette előnyben. Az addig historizáló stílusban alkotó építész élete utolsó szakaszában, az 1900 körüli években néhány jelentős szecessziós alkotással gazdagította architektúránkat.”

Számos fővárosi, vidéki és a trianoni határon túli munkája közül mai budapesti szemmel és közfunkcióját tekintve egyértelműen legfontosabb alkotása az egykori Wenckheim-palota, amelyről fontos megjegyezni, hogy bár nem a köz számára tervezte Meinig, kitűnően látja el immár majdnem száz esztendeje a FSZEK adta közfeladatot. Erről az épületről is igen gazdag képanyaggal illusztrált, remek ismertetést kapunk a kötetből.

A sorozat többi kötetéhez hasonlóan a gyönyörű régi fényképek, tervrajzok mellett jó minőségű mai felvételek illusztrálják a könyvet.

Meinig Arthur művei jelentős értékei fővárosunknak. Ideje, hogy felfedezzük a mögöttük rejlő alkotót, erre hív bennünket Rozsnyai József új kötete.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó