Újabb régi álom válik valóra Kőbányán: többéves előkészítő munka és csaknem egyévi, váratlan akadályoktól sem mentes építkezés után méltó elhelyezést kap a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény. A Kőbányai Önkormányzat saját erőből, a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret 14 millió forintos támogatásával, a korhű arculatnak megfelelően teljesen felújította a Füzér utca 32. szám alatti műemlék jellegű ingatlant, amely már évek óta üresen állt. A beruházás teljes költsége 320 millió forint volt.

A Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény felújított épülete (Forrás: pongractelep.hu)

A Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény felújított épülete (Forrás: pongractelep.hu)

 Az új Helytörténeti közösségi tér kialakítása tavaly májusban kezdődött, de számos akadály hátráltatta a gyors befejezést. Azon túl, hogy a 135 éves épület életveszélyes állapotban volt, az építők két, fel nem robbant világháborús lövedéket is találtak a mennyezet födémébe fúródva. Ezeket tűzszerészeknek kellett eltávolítaniuk.

Mára az épület a pincétől a padlásig, kívül és belül egyaránt teljes körűen megújult. A belső udvart parkosították, a pincében a raktárak, műhelyek és a gépészeti tér kapott elhelyezést. A vízvezeték és a szennyvízhálózat, az elektromos hálózat, a hűtő- és fűtőrendszer modern technológiával készült. A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje és a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történt. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A korhű arculatnak megfelelően felújított, akadálymentes épületben öt kiállítóteret és egy nagy multifunkcionális teret alakítottak ki.

Forrás: MTI

„Az épület méltó otthont biztosít Kőbánya páratlanul gazdag történelmi és kulturális örökségének bemutatásához” – jelentette ki Kőbánya polgármestere. D. Kovács Róbert Antal hangsúlyozta: az elmúlt években számtalan beruházás valósult meg a kerületben; csak az önkormányzat közel 9 milliárd forintot költött Kőbánya fejlesztésére 2018-ban. „Az új Helytörténeti közösségi tér azonban nem egy a sok beruházásból, hanem a kőbányai lokálpatriotizmus egyik legfontosabb bástyája, a fejlődő Kőbánya legújabb büszkesége” – mondta D. Kovács Róbert Antal polgármester.

Nyitókép: A Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény felújított épülete (Forrás: MTI)

Forrás: MTI