Levették a fekete fóliát Nagy Imre egykori miniszterelnök bronz szoboráról, amelyet a közelmúltban helyeztek el a kör alakú medence feletti hídon a Jászai Mari téren. A járókelők így már láthatják az életnagyságú bronzalakot, amely a korábbi szökőkút helyén áll a téren. Buda felé néz, háttal a Képviselői Irodaháznak.

Nagy Imre szobora a Jászai Mari téren 2019. június 5-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán )

Varga Tamás szobrászművész Nagy Imre szoborkompozíciója esti díszkivilágításban a Jászai Mari téren 2019. június 6-ra virradó éjjel (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Hivatalos avatása nem volt a szobornak. Az építési kerítést csütörtökön reggel lebontották, már látogatható a park is. A Jászai Mari tér kerekesszékkel is megközelíthető a Duna-part felől, valamint a tér északi és déli része között is akadálymentes a kapcsolat a Margit híd alagútján keresztül.

Idén március elején kezdődött a Jászai Mari tér V. kerülethez tartozó parkjának rekonstrukciója, amely a Steindl Imre Program keretében valósult meg. A munkálatok június első hetében fejeződtek be. A felújított Nagy Imre szobrot ezen a téren állították fel. Az alkotó, Varga Tamás  szobrászművész részt vett az emlékművet körülvevő térrész kialakításában is.

Nagy Imre szobra a Vértanúk terén állt 1996-tól 2018 végéig (Fotó: pestbuda.hu)

Az V. kerületi Vértanúk terén, a Kossuth tér közelében állt a háború előtt a Nemzeti Vértanúk Emlékműve, amely Füredi Richárd szobrászművész és Kismarty-Lechner Jenő építész alkotása. Ezt a szobrot 1945-ben ledöntötték, majd a teret átalakították. Az emlékmű helyén vízmedence lett szökőkúttal, a teret  Ságvári Endréről nevezték el 1951-ben. A rendszerváltozás idején újra Vértanúk tere lett.

Itt 1996 június 6-án állították fel Nagy Imre szobrát, Varga Tamás alkotását. A szobor egy medence feletti bronz híd közepén állt. 2018. december 28-án a szobrot elszállították a térről. Jelenleg a helyszínen építési munkák zajlanak, a Nemzeti Vértanúk Emlékműve kerül a tér közepére. A Vértanúk tere várhatóan 2019 végére újul meg.

Nyitókép: A Jászai Mari téren látható Nagy Imre-szobor 2019. június 5-én  (Fotó: MTI/Máthé Zoltán )