Ünnepélyes keretek között felavatták a Brenner János parkot és a vértanú papnak emléket állító szobrot a XXI. kerületben, a Széchenyi István Általános Iskola melletti téren.

A Brenner János vértanú papnak emléket állító szobor a róla elnevezett parkban (Forrás: csepel.hu)

Megszépült a tér (Forrás: csepel.hu)

A megújult csepeli Brenner János park felülnézetből (Forrás: budapest.hu)

Borbély Lénárd polgármester kiemelt tisztelettel köszöntötte az ünnepségen Mádl Dalma asszonyt és Brenner József atyát, a vértanú testvérét is. Beszédében rámutatott, az önkormányzat az elmúlt években nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Csepelen ne csak a fizikai, de az erkölcsi és a szellemi tér is megújuljon. „Jelképesnek tekinthető, hogy éppen ezen a helyen állíthatunk méltó emléket Brenner János atyának, akinek egyetlen bűne volt, hogy nagyon sokan szerették” – fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester.

Színes burkolatot kapott a Brenner János park (Forrás: csepel.hu)

Wittner Mária Csepel díszpolgára ünnepi beszédében kiemelte: különösen szép gesztus, hogy Brenner János tiszteletére szobrot állítanak és parkot neveznek el róla a kerületben. „Brenner János vértanúnak nem volt bűne, csakúgy, mint a többi atyának sem, akik a lelkek ápolása, az isteni szeretet mellett kötelezték el magukat.

A kommunizmusban azonban bűnnek számított a szeretet. Aki a szeretet törvénye szerint él, nem követi el mindazokat a bűnöket, amelyek a tízparancsolatban vannak. Ha az isteni szeretetet magunkévá tesszük, akkor szebb és jobb lesz a világ, az ország” – hangsúlyozta Wittner Mária.

Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére felidézte Brenner Jánoshoz fűződő emlékeit, halálának körülményeit és megosztotta naplójának egy részletét is. „Az Istennél keresem egyedül a boldogságot, de tudom azt, hogy az Isten nem kíméli azokat, akik őt szeretik, hanem megpróbálják, de nagy hasznuk van belőle.”

„Jánosnak az volt a jelmondata, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik. Igaza volt, mert nagyon megalázták, meggyalázták, de tavalyi évben boldoggá avatták és az egyház fölmagasztalta”– mondta Brenner József.

Az ünnepi beszédek után leleplezték Brenner János szobrát, melyet Lelkes Márk szobrászművész készített. Az alkotást és a parkot Brenner József atya szentelte meg, a résztvevők pedig a megemlékezés virágaival, mécseseivel róhatták le tiszteletüket a vértanú pap előtt.

 Leleplezték Brenner János szobrát, melyet Lelkes Márk szobrászművész készített (Forrás: csepel.hu)

Brenner János (1931-1957) ciszterci szerzetest, rábakethelyi káplánt tavaly májusban avatták boldoggá. Szívén viselte hittanosai sorsát, lelkipásztori feladatait hűségesen látta el. Tevékenységét az akkori államhatalom rossz szemmel nézte, így 1957. december 15-ére virradó éjszaka brutális kegyetlenséggel meggyilkolták.

A bűncselekményre és az aznap történtekre csak mozaikdarabokból – a gyanúsítottak, elítéltek vallomásából, valamint néhány szemtanú visszaemlékezéséből - lehet következtetni. Vértanúhaláláról hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni. Boldoggá avatási eljárása 1999-ben kezdődött meg. A boldoggá avatásra 2018. május 1-jén Szombathelyen, az Emlékmű- dombon került sor.

Forrás: csepel.hu

Nyitókép: Az átadott Brenner János park (Forrás: csepel.hu)