Június 21-én, a Kerület Napján ünnepélyes keretek között adták át a kerület új Duna-parti sétányát és szabadidőparkját. Az átadó ünnepségen részt vett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere.

A Hosszúréti-patak és a Duna által határolt partszakasz valaha a kerület sportéletének fontos helyszíne volt, az elmúlt évtizedekben azonban sajnos nagyrészt kihasználatlanná vált. Budafok-Tétény önkormányzata 2015-ben döntött a terület megújításáról, rendezéséről, melynek célja, hogy az idelátogatók kellemes, a szabadidő eltöltésére alkalmas helyet találjanak a Budafok városközpontjával közvetlen kapcsolatban lévő Duna-parton.

A parkot hatalmas zöld gyep borítja (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

„Kiemelt szempontunk volt, hogy a park az itt élők elképzeléseinek maximálisan megfeleljen, így a kerületi lakosokat is bevontuk a tervezésbe. A beérkezett javaslatok alapján komplex célokat tűztünk ki magunk elé, így a most átadott park egyaránt alkalmas a sportra, a kikapcsolódásra, a játékra, szabadidő kellemes eltöltésére” — mondta Karsay Ferenc az átadóünnepségen.

A Főváros TÉR_KÖZ pályázata által is támogatott önkormányzati beruházás megtervezésben a lakosság is részt vehetett: a 2017 őszén tartott társadalmi egyeztetés során mondhatták el véleményüket, valamint a lakosság nevezhette el a megújult területet.

Fontos, hogy a budafoki közvetlen Duna-part Natura 2000 természetvédelmi védettség alatt áll, ezért a beruházás tiszteletben tartotta a természeti környezetet, megtartotta a meglévő fákat és az ártéri aljnövényzetet, a lehető legkevesebb beavatkozás történt ebben az övezetben.

A gyerekeket gumidombok és mászókák várják (Fotó: budapest.hu)

„A természeti környezet megőrzése olyan értékteremtés, mely évszázados viszonylatban meghatározhatja egy város, városrész élhetőségét. Budapest földrajzi helyzetéből adódó lehetőségeit az első lakók letelepedésétől kezdve alapvetően a Duna határozta meg (…) A Budafok-Tétényen áthaladó Duna szakasz kitűnő adottságokkal rendelkezik: lehetséges az érintetlen part szabad megközelítése, amit most Polgármester úrék kulturáltan felhasználhatóvá tettek” — mondta Tarlós István.

A parkban multifunkcionális sportpályát és street workout parkot is létrehoztak (Fotó: budapest.hu)

A Főváros a pályázat keretein belül 200 millió forinttal támogatta a szabadidőpark létrehozását, melyben multifunkcionális sportpályát, új kerékpárutat, valamint street workout parkot hoztak létre. A gyerekeket a szaladgálásra csábító zöld gyepen túl új, mozgásra ösztönző modern játszótér várja: itt három trambulin, gumidombok, mászóka-bújócska falak, hinták, alagút és mászókák kaptak helyet. A szabadidőpark egyik célja, hogy kikapcsolódhassunk a hétköznapok nyüzsgéséből, amelyben parti pihenőpontok segítenek. 

Trambulinok, hinták találhatóak a biztonságos játszótéren (Fotó: budapest.hu)

A fejlesztés kiemelten kezelte a környezetvédelmi szempontokat, célja, hogy közelebb hozza a Dunát és vele együtt a természetet az emberekhez, élhető, szerethető városi oázist létrehozva. Ennek részeként új sétányt alakítottak ki külön kerékpárúttal, emellett pedig a partra vezető lépcső és rámpák is megújultak. A természetvédelmi területről információs táblákat helyeztek ki a környezeti nevelés érdekében.

Forrás: budafokteteny.hu   

Nyitókép: A DunaFok nevű új szabadidő- és sportpark Budafok-Tétényben (Forrás: budafokteteny.hu )