A VIII. kerületi palotanegyed sűrűn beépített részén található a jezsuiták Lőrinc pap téri temploma. Az épület tetőhéjazatának cseréje ezekben a hetekben zajlik. A munkálatok befejezése nyár végére várható, mikortól is új palaborítás óvja a barátságos épületet – írja a Józsefváros című kerületi lap.

A Lőrinc pap téren álló jezsuita templom tornyai (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A rózsaablak előtt egy angyal áll (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A munkálatok az orgona felújításával kezdődtek, ami hozta magával a karzat teljes elektromos hálózatának korszerűsítését és a palatetőzet most elkezdett cseréjét – emellett pedig nyílászárókat, burkolatokat javítanak, állagmegóvó munkálatokat végeznek. Az ütemezés szerint július 31-ére, a jezsuita rend alapítója, Szent Ignác ünnepének a napjára a munka dandárja befejeződik, ekkor veszi kezdetét a szentély bútorzatának és berendezésének megújítása.

A kívül-belül megújult templom újraszentelésére és ünnepélyes átadására a tervek szerint szeptember 7-én, a magyar jezsuita rendtartomány védőszentjeinek, a kassai vértanúknak a 400. jubileumán kerül sor. „Példás összefogással valósul meg ez a projekt, hiszen az állami támogatás mellett Józsefváros önkormányzata is hozzájárult a templom megújulásához, és természetesen a hívek adományai is beépülnek a falakba” – mondta Horváth Árpád templomigazgató.

A templom kapuja felett látható az IHS rövidítés, ami a jezsuita címer része (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Kevés olyen szakrális épület van az országban, amely a hívek szorgalmazására és nagyrészt közadakozásból épült fel, ezek közé tartozik a magyarországi jezsuiták központi temploma is. A gyűjtés a jézustársasági atyákat a XIX. század végén a fővárosba hívó Győry Teréz grófnő és Zichy Nándor gróf szorgalmazására indult meg.

A templommal egybeépült rendház 1888-1890 között elkészült, de az építkezés befejezése anyagi nehézségek miatt elhúzódott. A templomot végül 1909. április 27-én szentelték fel, és az ugyanabban az évben függetlenné vált magyar jezsuita tartomány központja lett.

Lőrinc pap tér, Mária utca sarok, Jézus Szíve templom 1910-ben (Forrás: Fortepan)

Az épületegyüttest Kauser József tervezte francia-román történeti stílusban. Félköríves ablakai, boltívei és díszítései neoromán jellegűek, de a főhajót támasztó támpilléres szerkezet a gótikát idézi, és a templom külsején felfedezhetők a nemzeti romantikus magyar templomok építészeti jegyei is. A kilenc méter magas, mozaikkal díszített neoromán főoltár életnagyságú Jézus Szíve-szobrát Langer Ignác alkotta meg.

A Jézus Szíve templom belső tere 1900-ban (Forrás: Fortepan)

A nyugati mellékhajó oltárán az imába merült Szűz Mária, a keleti mellékhajóban a kisded Jézust ölében tartó Szent József alakja áll. 1948-ban, a háború után helyezték el a főbejárat mellett a Feszty Masa által megfestett magyar Úti Boldogasszony-kegyképét. A templom 1950 és 1986 között plébániatemplomként működött, a jezsuita rend 1989-ben kapta vissza.

Forrás: jozsefvaros.hu

Nyitókép: A Lőrinc pap téren álló jezsuita templom tetőhéjazatát kicserélik, várhatóan szeptember elején adják át (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)