A magas természeti értékkel rendelkező, illetve a biológiai sokféleség megőrzésében, a szemléletformálásban és a rekreációban nagy szerepet játszó területek megőrzését a Fővárosi Önkormányzat kiemelten fontos feladatként kezeli. Ennek megfelelően a Fővárosi Közgyűlés 2019. július 1. napjával két új területet is védetté nyilvánított, így a budapesti helyi jelentőségű természetvédelmi területek összterülete közel 25 hektárral növekedett  – írja a budapest.hu.

Az egyik ilyen terület Kőbányán, a Rákos-patak mentén található kis tó, amely az egyetlen ismert fővárosi előfordulási helye egy ritka halfajnak, a fokozottan védett lápi pócnak. A tó egész évben vízzel teli, fontos élőhely, ezért a Felsőrákosi-tó természetvédelmi terület néven védetté nyilvánított terület hosszútávú megőrzése feltétlenül indokolt.

Természetvédelmi őrszolgálat a Felsőrákosi-tónál (Forrás: budapest.hu)

A másik helyszín a XV. kerületben, közvetlenül az M3 autópálya mellett található, ahol a tó és az ott elterülő erdő meghatározó tájképi és természeti értéknek számít. A Szilas-tó természetvédelmi terület néven védetté nyilvánított hely rendkívül gazdag élővilágnak az élőhelye. Számos védett növény- és állatfajnak él itt, amelyek közül ki kell emelni a ritkaságnak számító, nagy genetikai tisztaságú széles kárászállományt.

A Szilas-tó rendkívül gazdag élővilágnak az élőhelye (Forrás: budapest.hu)

Az új természetvédelmi területek – ahol a későbbiekben természetismereti tanösvényeket is kialakítanak – szabadon látogathatók. A két területen a természeti értékek őrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság keretein belül működő önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja el, természetvédelmi kezelést pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. végzi – írja a főváros weboldala.

Az új helyszínekkel együtt összesen 39 helyi jelentőségű védett természeti terület található a fővárosban, mintegy 800 hektáron.

Nyitókép: A Felsőrákosi-tó természetvédelmi terület (Forrás: budapest.hu)