Pillanatfelvétel a régi Tabán életéről

2019. július 30. 16:00

A Tabán régi lakóházainak és egyéb épületeinek 1933-ban kezdődő lebontása előtt készült az alábbi, kordokumentumként is felfogható filmritkaság.

A régi Tabán hétköznapi életét felvillantó, 1931-ben készült rövid videó aktualitását a Tabán letűnt hangulata iránt ma is meglévő szeretet és nosztalgia, valamint a honlapunkon már cikkben is bemutatott „A napsütötte Tabán” című akvarell-kiállítás adja.

Amit a művészek a vásznon ábrázoltak, itt – kevésbé idealizáltan – a kamera látószögéből figyelhetjük meg. Láthatjuk a szűk, kanyargós, néhol meredek utcákat, a szegénység feltűnő jeleit, az utcazenét hallgató gyermekeket, a téli tájat. Így, ha rövid időre is, megelevenedik a nosztalgiára vágyó néző előtt a végnapjait élő városrész egyedi és utánozhatatlan jellege.

(A Döbrentei utcai Virág Benedek Házban rendezett tárlat eredetileg július 30-án nyári szünet miatt bezárt volna, ám olyan nagy az érdeklődés iránta, hogy augusztus 31-ig látogatható lesz, pénteken és szombaton 14-től 18 óráig.)

(A videó forrása: https://filmhiradokonline.hu/)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A kuplerájok hiányzanak a képsorokból, mert ebben a nyomorúságos környezetben voltak az olcsó bordélyok kiöregedett utcalányokkal.
A Tabán iránt érdeklődőknek:
http://tabananno.blogspot.com/Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó