A Főkert Nonprofit Zrt. a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából közösségi tervezés keretében kívánja javítani a Római-part Aelia Sabina köztől Őrtorony utcáig tartó partszakasz zöldfelületeinek minőségét – olvasható a Főkert honlapján.

Az érintett terület a természetes fővárosi Duna-partokhoz tartozik. A fejlesztések célja, hogy megőrizzék a természeti értékeket és a hely hangulatát, valamint a lakosság igényeit is kiszolgálják. Az augusztusban meghirdetett közösségi tervezéssel azt szeretnék elérni, hogy a sokféle elvárást és szükségletet közelebb hozzák egymáshoz, a játszótértől a sportpályáig mindenki megtalálja a számára fontos zöldfelületet.

A Római-parton az Aelia Sabina köztől az Őrtorony utcáig tartó partszakasz zöldfelületeit fogják megújítani (Forrás: fokert.hu)

Mindezt úgy valósítanák meg, hogy tájépítészeti, zöldterület-fenntartói szemmel is elfogadható legyen az elképzelés, az elkészült munka tényleg a helyiek érdekét szolgálja. A közösségi tervezés akkor lehet igazán sikeres, ha minél többen visszajeleznek, a végén pedig kialakul egy közös álláspont az egyes területek kialakításáról.

A közösségi tervezés három fő folyamatból áll: egy online adatgyűjtés kérdőív segítségével, mely a Főkert weboldalán érhető el. Lesz egy személyes adatgyűjtés a helyszínen (augusztus 15-16-17-én, 16 és 20 óra között a Két Rombusz előtti zöldterületen), valamint egy workshop a Római-parton augusztus 23-án 16 és 20 óra között, és 24-én 10 és 13.30 óra között a Külker Evezős Klubban, ahol a közös koncepciókat alakítják ki.

Minden kijelölt területen el fogják végezni a következő helyreállító munkálatokat: az érintett területeken és környezetükben a fák kezelését, az esetleges balesetveszély megszüntetését, a sétány és a Duna közötti részen a növényzet rendezését, illetve a burkolatjavítást, ahol szükséges.

A növényállomány, a sétány rendezésén kívül elvégzik a szükséges burkolatjavítást (Forrás: fokert.hu)

Ebben a közösségi tervezésben hét terület, összesen több mint 6000 négyzetméternyi zöldfelület érintett. A Főkert szakemberei az eddigi használat, meglévő növények helye alapján kialakítottak egy javasolt fejlesztési irányt, melyben az egyes zöld területek fő funkciójára tesznek javaslatot a kérdőívben.

Ezeket a javaslatok láthatóak a galériában, az összefoglaló térképen. Ilyen funkciók például a pihenőterület-, a kerékpáros pihenő-, valamint a játszótér kialakítása, bővítése.

A térképen feltünteik az egyes funkciók kialakításának tervezett helyét: a pihenőterületet, a kerékpáros pihenőt, valamint a játszóteret (Forrás: fokert.hu)

Aki nem ért egyet ezzel a főfunkcióval, annak lehetősége van másik funkciót választani a területnek. A kérdőívben különböző ötletek is megjelennek, mint a KönyvMegálló pont, üzenőfal, kiállító tér, információs pont. Saját egyéni javaslatokat is lehet tenni az űrlapon.

Végül a minőségjavító munkálatok során azt a funkciót valósítják meg, amely a legtöbb szavazatot kapja. A közösségi tervezésről részletes információk, a tervezésben résztvevő akcióterületek listája, valamint az online kérdőív a Főkert Nonprofit Zrt. honlapján található meg. (www.fokert.hu/romai)

Nyitókép: A római-parti zöldfelületeket közösségi tervezéssel újítják meg​ (Forrás: fokert.hu)