A Szent István-bazilikában 1947. június 20-án tűz ütött ki, amely jelentős károkat okozott a bazilika kupoláján. A templom Budapest ostroma alatt súlyosan megrongálódott, két évvel a háború után a kupola renoválási munkálatai folytak.

A tűz kitörése előtt a tetőn bádogosok dolgoztak, a rézlemezeket forrasztották. A későbbi vizsgálat megállapította, hogy a tűz keletkezésének oka az volt, hogy a kupola északkeleti oldalán, az állványzaton álló forrasztókályhából kipattant egy parázs, s ez a kupola fémborítás nélküli, fedetlen, a nyári melegben kiszáradt faburkolatára hullott.

A tűzoltók nagy erőkkel, 120 emberrel vonultak ki. Érdekesség, hogy az oltási munkát Szilvay Kornél, Budapest tűzoltóparancsnoka vezette, aki vízkármentes oltással elérte, hogy a bazilika egyéb értékei ne károsodjanak.

A filmhíradóban helyszíni tudósítást láthatunk a tűzesetről, és kiderül belőle az is, hogy az állam egymillió forintos támogatást nyújtott a helyreállításhoz, amelynek a tervek szerint 1947 novemberéig kellett elkészülnie.  A munkálatok az ostrom során keletkezett egyéb rongálások kijavításával együtt végül 1949-ig tartottak. Ehhez szükség volt a főváros és a hívek további anyagi segítségére is.

Nyitókép: A Szent István-bazilika kupolája 1947-ben kigyulladt

(Forrás: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6445)