Gyönyörűek a díszkutak a felújított József nádor téren

Írta: Pestbuda.hu

2019. augusztus 28. 16:00

Átadták a fejújított József nádor teret, amelyet a Herendi és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kifejezetten ide tervezett, egyedi díszkútjai díszítenek. Egyedi kialakítású ivókutakat is elhelyeztek. A megszépült téren 1500 négyzetméteren három gyepfelületet alakítottak ki, 54 fát ültettek, és bokrokat is telepítettek.

A megújult, megszépült József nádor tér északi részén felavatták a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotását, az Életfát – írja a herend.com. A Herendi Porcelánmanufaktúra saját motívumainak felhasználásával tervezte az „Élet fája” elnevezésű díszkutat, amelynek gyümölcseit belülről világítják meg. A 2,80 méter magas fa egy vízzel körülvett medencében áll, amelyben habosító fúvókák mozgatják a vizet, és adnak egyedi játékos megjelenést a műalkotásnak.

A reprezentatív alkotás nemcsak a mérete és technológiája miatt egyedi, de a festése is különleges.  Rothschild-mintával dekorálták, ami a legismertebb Herendi-minta. A madárpárt ábrázoló minta az összetartozás egyik legősibb szimbóluma – írják.

Az „Élet fája” nevű díszkút (Fotó: pestbuda.hu)

A medencében habosító fúvókák mozgatják a vizet, és egyedi játékos megjelenést adnak a műalkotásnak (Fotó: pestbuda.hu)

A Herendi-díszkutat Rothschild-mintával dekorálták (Fotó: pestbuda.hu)

A tér déli részén látható a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített szökőkút, amely a 130 éves „Herkulesfürdői díszkút” másolata. A szökőkút neoreneszánsz stílusú, 56 db elemből áll, anyaga pirogránit, amely a Zsolnay-gyár egyik védjegye, időtálló, fagy- és vízálló, az időjárási viszontagságoknak kiválóan ellenálló kerámia – írja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra. A medence átmérője 320 cm, a kút magassága 425 cm.

A Zsolnay-kút a „Herkulesfürdői díszkút” másolata (Fotó: pestbuda.hu)

A gazdagon díszített porceláncsobogóból vízköpőkön keresztül folyik le a víz a középső medencébe, ebből továbbfolyik az alsó nagy gyűjtőmedencébe. 

A kút alsó részét növényi ornamentika és vízimadarak díszítik (Fotó: pestbuda.hu)

Az 56 darabból álló szökőkút anyaga pirogránit (Fotó: Zsolnay Porcelánmanufaktúra)

Egyedi kialakítású ivókutakat is elhelyeztek a téren (Fotó: pestbuda.hu)

A felújított József nádor tér, középen a Zsolnay-díszkút, mögötte a névadó szobra, Johann Halbig alkotása 2019. augusztus 27-én (Fotó: MTI/Balaton József)

Nagy zöld felület fogadja a látogatókat (Fotó: pestbuda.hu)

A megszépült téren 1500 négyzetméteren 3 gyepfelületet alakítottak ki, 54 fát ültettek, és bokrokat is telepítettek. A tér természetes hatású kőburkolatot kapott, a padok, kandeláberek, elválasztó kerítések korhű kialakítása hangulatossá teszi a parkot.

Nyitókép: A felújított József nádor tér (Fotó: pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az Indexen megjelent egy cikk:
"Giccs_Magyarország új főtere egy émelyítő harapás a cukormázba"

Már megint meg akarják mondani nekünk mucsaiaknak a "jóízlés kizárólagos letémenyései", hogy mi a szép, mi a giccses, mit kell szeretni mit kell utálni.
Ugyanaz történik mint a Nemzeti Színháznál.
Kikérjük magunknak!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó