Parkerdővé alakították Kispesten a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. Kerületi Önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során a teljesen megújult területen sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek – írja a parkerdo.hu. A kerületben élők szeptember 19-én vehették birtokba a parkerdőt.

Kispest legnagyobb közparkja jött létre a KÖKI mellett (Fotó: uj.kispest.hu)

A Kút-tó parkerdő korábban balesetveszélyes, szemetes, leromlott állapotú, bozótosnak ható erdő volt. A parkerdő megújítási program tavasszal takarítással és az idős fák kitermelésével kezdődött, majd májusban a fiatal fák telepítésével folytatódtak a munkák.

A Ferihegyi Repülőtérre vezető út és a Vak Bottyán utca közötti területen a Pilisi Parkerdő tervei alapján először elszállították az ott illegálisan elhelyezett, mintegy 150 köbméter, azaz 12 teherautónyi kommunális hulladékot, majd az idős, rossz állapotú fák eltávolítását követően elvégezték a parkosításhoz szükséges földmunkákat és a facsemeték ültetését.

A terület megújítása során több mint 100 darab fiatal, 2-3 méter magas fát telepítettek, többségük őshonos hárs, nyár és juhar, de tölgy, nyír, dió és szil, illetve cserjefajok is kerültek a parkerdőbe.

Fiatal fákat telepítettek a megújult kispesti parkerdőben (Fotó: uj.kispest.hu)

Az erdészek olyan parkosítási tervet dolgoztak ki, amely egyrészt megőrzi a zöldterületet, másrészt figyelembe veszi a széles körű és intenzív használattal kapcsolatos igényeket.

A közelben élénk a gépjárműforgalom, a szomszédban van a kőbánya-kispesti tömegközlekedési csomópont. Ez azt jelenti, hogy a parkerdő kialakításánál arra is ügyelni kellett, hogy a terület védelmet nyújtson a forgalom zaja ellen. Ezért a gyorsforgalmi út mellett a már meglévő fiatalabb fákból meghagytak egy 10 méter széles sávot.

A gyorsforgalmi út mellett a fiatalabb fákból meghagytak egy 10 méter széles sávot, hogy védelmet nyújtsanak a forgalom zaja ellen (Fotó: uj.kispest.hu)

Az egykori kiserdő jelentős közjóléti funkciókkal bővült. A kispesti önkormányzat 20 millió forintos támogatásából megvalósult fejlesztés során a sétaúthálózat mellett 500 méter hosszú futópályát létesítettek. Az erdei sportolást kis focipálya, tollaslabdapálya, pingpongasztal és edzőpark teszi teljessé.

A parkerdőben a gyerekek számára játszóteret hoztak létre, e mellett akadályokkal felszerelt kutyafuttató, asztalok és padok kerültek a megújított területre. A Kú-tó parkerdő fenntartásában a Pilisi Parkerdő mellett a kerületi önkormányzat is szerepet vállal.

A parkerdőben játszóteret, kutyafuttatót, sportpályákat is létrehoztak, asztalokat és padokat helyeztek el (Fotó: uj.kispest.hu)

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az átalakításról szólva azt mondta, a parkosítás során egyfelől megőrizték a zöldterületet, másfelől figyelembe vették a széles körű és intenzív használattal kapcsolatos igényeket.

Forrás: parkerdo.hu

Nyitókép: Sétaút a Kút tó parkerdőben (Fotó: uj.kispest.hu)