Megújult az Eötvös Collegium belső udvara

2019. szeptember 27. 16:00

A XI. kerületi Ménesi úton található Eötvös József Collegium felújított belső kertjében átadták a halastavat. A kis tó a francia École Normale Supérieure-ben található tó mintájára készült, jelképezve a két intézmény összetartozását.

Az Eötvös József Collegium, az ELTE Bölcsészettudományi, Informatikai és Társadalomtudományi Karának szakkollégiuma szeptember 9-én nyitotta meg 125. tanulmányi évét. Ekkor adták át a XI. kerületi Ménesi úti intézmény felújított belső udvarában lévő kerti tavat is, amelynek megépítését Újbuda Önkormányzata is támogatta – írja az ujbuda.hu

Az Eötvös Collegiumot az alapítók a Párizs szívében található École Normale Supérieure mintájára hozták létre 125 évvel ezelőtt. A Collegium első épülete Pesten, a Csillag utcában (a mai Gönczy Pál utca) volt, majd 1910-ben épült meg az Alpár Ignác tervezte Ménesi úti épület, amely ma is otthont ad a Collegium intézményének.

 Alapítása óta a „tudóstanárok” képzésére, a magyar szellemi élet utánpótlására hivatott. Számos kiváló tudós tanult falai között.

Az Eötvös József Collegium a Ménesi út 11-13. szám alatt 1911-ben (Fotó: Fortepan)

A belső udvaron most átadott halastó is tükörképe a francia intézményben található tónak, jelképezve a két intézmény összetartozását. A Collegium díszudvarán eredetileg már állt egy ilyen szökőkút, amely a II. világháború alatt elpusztult.

A Collegium díszudvarán lévő halastó (Fotó: ujbuda.hu)

„Az Eötvös Collegium különleges hely Újbudán, itt képzik a jövő tudományos elitjét, köztük azokat az oktatókat is, akik a legmagasabb szinten sajátítják el és adják majd tovább a tudást” – mondta az évnyitón Újbuda polgármestere. Hoffmann Tamás hangsúlyozta: az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a központot támogassa, segítse folyamatos megújulását, ennek egyik szimbolikus állomása a most felújított belső kert és a halastó.

Az évnyitón adták át a felújított udvart (Fotó: ujbuda.hu)

A tanévnyitóval egybekötött avatóünnepségen köszöntőt mondott S. E. Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete, Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Borhy László, az ELTE rektora, Florence Berthout, Párizs V. kerületének polgármestere és Horicsányi Attila, az Eötvös Collegium hallgatói képviseletének elnöke is. 

Forrás: ujbuda.hu

Nyitókép: A Eötvös József Collegium épülete (Fotó: elte.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó