Idén januárban kezdték lebontani a XIII. kerületben a Váci út 2327. szám alatt, a Dózsa György út és Váci út sarkán található toronyházat, a Fővárosi Vízművek egykori székházának épületét. A teljes lebontás az elmúlt hetekben fejeződött be, jelenleg üresen áll a telek. Az építési területet fallal vették körül.

A Dózsa György út és Váci út sarkán hiányzik a toronyház (Fotó: pestbuda.hu)

A 14 emeletes 61 méter magas toronyház 1979 és 1981 között épült, 2018-ig a Fővárosi Vízművek használta, a terület jelenlegi tulajdonosa a Skanska svéd ingatlanfejlesztő cég.

A Fővárosi Vízművek székháza a Dózsa György út felől 1981-ben (Fotó: Fortepan)

Az épület rossz állapota miatt a meglévő szerkezetet már nem tudták felújítani, így a lebontás és új ház építése jelent optimális megoldást. Az épületegyütteshez tartozott még az egykori munkásszálló épülete is, amit szintén lebontottak.

A Fővárosi Vízművek bontás alatt álló, volt irodaház-komplexuma a Váci út és a Dózsa György út sarkán 2019 nyarán (Fotó: MTI)

A Váci út 23–27. szám alatti 61 méter magas toronyház bontása 2019 augusztusban (Fotó: MTI)

A három részből álló épületegyüttes helyére a Skanska egy új, modern irodaházat tervez építeni. Az irodakomplexum mellett a nagyközönség számára is nyitva álló zöld kerttel és további közösségi terekkel bővül majd a környező terület.

Nyitókép: A Fővárosi Vízművek lebontott toronyházának helye a Váci úton (Fotó: pestbuda.hu)