Közel 30 ezer látogató vett részt Az első bástya című pop-up kiállításon a budai Várban – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Az évtizedeken keresztül elzárt területen feltárt erődítmény rejtett kincseit bemutató kiállítást két helyszínen tekinthették meg a látogatók: a Táncsics utca 9. szám alatt az ott talált gazdag leletanyag egy részét, míg a BTM Vármúzeumban többek között a falak közé elrejtett két éremkincsleletet láthatták az érdeklődők.

Az első bástya című pop-up kiállítás a budai Várban​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A mai Táncsics utca 9. szám alatti telek történetéből leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadítása ismert, hiszen az utcafronti József-kaszárnya épülete a forradalom idején börtönként szolgált. Azt már kevesebben tudják, hogy a valószínűleg IV. Béla király által építtetett, korai királyi rezidencia nem a mai Királyi Palota (a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma) területén helyezkedett el, hanem itt.

A terület részleges feltárása 2018 őszén történt meg ​(Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az 1530-as évek elején Szapolyai I. János király parancsára az elsők között épült fel az Erdélyi bástya is, mely kulcsfontosságú szerepet töltött be a magyarországi várvédelemben. A későbbi ostromok során a külső, a város irányába néző homlokzata erősen lepusztult a tüzérségi támadások miatt. Buda török alóli felszabadítását követően, feltehetően a XVIII. század elején a területet feltöltötték, kialakítva ezzel a mai járószintet.

A telken közép- és kora újkori falmaradványok kerületek elő (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Erdélyi bástyából szép kilátás nyílik a városra (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ez a terület a budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége, amelynek részleges feltárása 2018 őszén történt meg, miután a magyar és az amerikai állam megállapodásának köszönhetően 2014-ben ismét magyar tulajdonba került.

A Budapesti Történeti Múzeum 2018-ban megkezdte a terület kutatását. A telken közép- és kora újkori falmaradványok kerületek elő. Az ásatás során feltárt falakat és az előkerült leletanyagot, használati tárgyakat, töredékeket a Múzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közös szervezésében két helyszínen egymással érintkező és kiegészítő kiállítás mutatta be.

A kiállításon közel 30 ezer látogató vett részt​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A látogató „időutazáson” vehet részt, a XVI. századi Buda várfalainak tövében sétálhat, láthat aranypénzeket, török pénzérméket, megismerheti az Erdélyi bástya rekonstruált alakját.

Az ingatlan kertje – amely évtizedeken át megközelíthetetlen volt a Várba látogatók számára – öt hónapon keresztül várta régészeti sétánnyal és a lőportárban kialakított interaktív kiállítással az érdeklődőket.

A Táncsics utcai kiállítás a tervek szerint 2020 tavaszán újranyílik az érdeklődők előtt.

Forrás: MTI

Nyitókép: Tavasszal ismét várja a látogatókat a Várban a Táncsics utca 9. szám alatti Erdélyi bástya (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)