„A legjobb nemzetközi középület” díjat ez évben a Magyar Zene Háza épülete nyerte el az ingatlanszakma egyik legnagyobb, legrangosabb, széles körben jegyzett elismerésén, a 26 éve megrendezésre kerülő International Property Awards-on. Az elismerést a hétfői londoni díjátadó gálán vette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Hungexpo lerobbant épületeinek helyén épülő Magyar Zene Háza a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei között lett az első és nyerte el a „Best International Public Service Architecture” díjat. A Néprajzi Múzeum tavalyi elismerése után ezzel a Liget Budapest Projekt épületei közül immár a második került világ legjobbjai közé.  

Ilyen lesz a Magyar Zene Háza (Forrás: Városliget Zrt.)

A neves szakmai díjat nyolcvan nemzetközi szakemberből álló grémium ítélte oda a Londonban megrendezett ceremónián. A zsűri minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget.

A rangos díjat több megmérettetés előzte meg, a Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között nyerte el Európa legjobb középületének járó díjat, majd a kontinens legkiválóbbjaként nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” díjat. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé.

A Magyar Zene Házának építkezése madártávlatból (Forrás: Városliget Zrt.)

„A Néprajzi Múzeum tavalyi elismerése után a Magyar Zene Háza elismerése azt jelenti, hogy a Városligetben immár két olyan intézmény épül, amelyeket világ legjobbjai között tart számon a szakma: erre minden magyar büszke lehet. Ez is visszaigazolja, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése nem csak a Ligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd” – mondta el az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

„Sou Fujimoto épülete minden bizonnyal Budapest egyik új ikonikus épületévé válik, a zenei intézménynek is fontos szerepe lesz abban, hogy a Liget Budapest Projekt a családi programok és a kulturális élet egy új központjává, illetve a város pezsgő találkozóhelyévé varázsolja majd újra a Városligetet. A Magyar Zene Háza építése jó ütemben halad, a felszín felett a szerkezetépítés zajlik, míg az alsó szinteken már a szakipari munkákat végzik. Az épület jövőre szerkezetkész lesz, 2021-ben pedig megnyitja kapuit a nagyközönség előtt” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.

Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt óriási lehetőség a magyar főváros számára, hiszen a világon nagyon ritka, hogy egy ország ma ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. Ezzel Budapest kulturális kínálata gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet.

Különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a most díjazott, Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza és SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria irányíthatja az országra a reflektorfényt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a Liget Budapest Projekt az idén ismét eredményesen szerepelt az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.”

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helye​t (Fotó: Városliget Zrt.)

A Magyar Zene Háza a rendkívül gazdag magyar zenei hagyományt fogja közelebb vinni minden hazai és külföldi látogatójához a XXI. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel.

Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közvetlen közelében épül, a már elbontott, a Ligetet évtizedekig csúfító egykori Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 7.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet is visszakapnak a parkhasználók.

A világhírű japán építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között az üvegfalak által teremtett vizuális folytonossággal harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Az ingatlanszakma újabb rangos díját nyerte el a Magyar Zene Háza (Fotó: Városliget Zrt.)

A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy ezzel Magyarországon egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, s a Városliget legsajátabb hagyományait követve egy zöldebb és kulturálisan még vonzóbb kínálatú városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen.

A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 

2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában pedig Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: A Magyar Zene Házának látványterve (Fotó: Városliget Zrt.)