A tűzfalak megújítását kitűző programsorozat célja ezúttal a Tolnai Lajos utca és a József utca találkozásánál található falfelületen Somogyi János festőművész 1963-ban készült Nők galambokkal című sgraffito alkotásának megőrzése volt – írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy miután hőszigetelték a tűzfalat, az alkotók a lehető legteljesebb módon próbálták megőrizni az eredeti mű jellegét – közölte a Színes Város Csoport.

Somogyi János festőművész 1963-ban készült Nők galambokkal című sgraffito alkotását felújították (Fotó: Színes Város)

A tűzfalsestést a Józsefvárosi Önkormányzat és a Mindszenty tér 1. szám alatti társasház támogatásával a Színes Város Csoport művészei készítették.

„Amikor az eredeti művet édesapám ezen a falon elkészítette, országos jelentőségű érdeklődés övezte a sajtó részéről. Sajnos az évtizedek alatt méltatlan állapotba került, ezért vagyok nagyon büszke arra, hogy ez a projekt most megvalósulhatott, és azonnal igent mondtam a Színes Város vezetőinek megkeresésére, hogy újjávarázsolják ezt a művészeti alkotást” – idézi a közlemény Somogyi Medina Katalin szavait.

A tűzfalfestés a Tolnai Lajos utca és a József utca találkozásánál található (Fotó: Színes Város)

Az ismert magyar meséket és rajzfilmeket népszerűsítő tűzfalfelújító program részeként valósult meg a Mindszenty téri projekt is. Ennek keretében eddig a Szaffi, a Vuk két változata mellett a Vízipók-csodapók és a Macskafogó készült el a Szigony utcában.

Forrás: MTI

Nyitókép: Nők galambokkal című sgraffito alkotása a józsefvárosi tűzfalon (Fotó: Színes Város)