A Graphisoft Park területének déli részén még csak a megelőző régészeti feltárás első üteme ért véget, azonban máris sok fontos eredmény született – olvashatjuk Tóth Farkas Márton és Hajdu Barbara régészek beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum régészeti portálján, a regeszet.aquincum.hu honlapon.

A III. kerület Aquincumhoz közeli, Duna-parti részén a tavaly végezték az új irodaépületek létesítését megelőző régészeti feltárást. A területen talált legkorábbi leletek a rézkor idejére tehetők, de a kora bronzkori és kelta megtelepedés nyomai is megtalálhatók.

Egy sír mutatja, hogy e vízparti helyet az őskorban, valószínűleg a kora bronzkor idején, vagyis a Kr. e. 3. évezred második felében már temetkezési helyként is használták.

A Graphisoft Park területének déli részén még csak a megelőző feltárás első üteme ért véget, azonban máris sok fontos eredmény született (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A keltáknak a római hódítást közvetlenül megelőző, szórványos településnyomai a Kr. e. 2-1. századra tehetők, amit alátámaszt a Kárpát-medencei pénzverés hajnaláról származó, apró ezüstérme is.

Az előkerült 58, változatos rítusú és tájolású római kori sírban szép kerámia-, üveg- és fémmellékleteket is találtak. A bronzból készült érmék, tűk és fibulák mellett kiemelkedő leletnek tekinthető egy hamvasztásos sírból előkerült arany fülbevaló.

Különlegesnek számít, hogy a vizes, iszapos közeg több esetben megőrizte a halottakra helyezett fadeszkákat, ami a római kori famegmunkálásra és a temetkezési szokásokra vonatkozólag információt ad.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu