Elkészült a budapesti Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, a műszaki átadás-átvétel a következő napokban lesz, de az emlékhely megnyitása csúszik – mondta Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezérigazgatója hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – írja az MTI.

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye a Kossuth tér irányából (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

 Két oldalt, a gránitfalakba vésve a történelmi Magyarország valamennyi településének neve szerepel (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

A vezérigazgató elmondta: az Országház előtt megépített emlékhely elkészültét a koronavírus-járvány nem akadályozta meg, ugyanakkor az avatás egy későbbi időpontra csúszik.

Az eredeti elképzelések szerint a megnyitó június 4-én, a nemzeti összetartozás napján lett volna, azonban az emlékhely kialakítása miatt – egy négy méter széles és száz méter hosszú rámpáról van szó – nem lehet garantálni a járvány miatt bevezetett távolságtartási szabályokat.

„Ezért az a döntés született, hogy mindaddig, amíg a járványhelyzet meg nem engedi, az emlékhelyet nem nyitjuk meg"” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az Országház környékének megújítása az Agrármisztérium és a Kúria épületének felújításával folytatódik, a munka egyelőre tervezési szakaszban van.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye az Alkotmány utca irányából (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)