Az egész magyar társadalom győzelme, hogy az első csatát megnyertük, alacsonyan tudtuk tartani a koronavírus-fertőzött betegek számát – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújított szárnyának átadásán múlt csütörtökön – írja az MTI.

Az elmúlt hónapokban az egész világ figyelme az egészségügy felé fordult, a járvány után más szemmel nézünk az ágazatra, új elvárások fogalmazódnak meg az ellátással kapcsolatban. Így folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása, bővítése is – mondta..

Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújított szárnyát (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A II. kerületben lévő Budapesti Szent Ferenc Kórház 3 éve kezdődött rekonstrukcióját eddig 4 milliárd forinttal támogatta a kormány. Ez a beruházás is az Egészséges Budapest Program része, melynek elindulásáról 2016-ban született döntés. A programban 2026-ig 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi beruházásokra, az intézményrendszer, az eszközök és az infrastruktúra fejlesztésére, bővítésére. A cél a betegellátás színvonalának és az egészségügyben dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása – mondta Varga Mihály.

Hozzátette: a programban megkülönböztetett figyelmet kapnak az egyházi intézmények, így a katolikus egyház fenntartásában működő Budapesti Szent Ferenc Kórház.

A régi épületrész felújításával megduplázódik a kórház kapacitása (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Nyitókép: A budapesti Szent Ferenc Kórház tavaly átadott új épületszárny​a (Forrás: masodikkerulet.hu)

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Toldy-Schedel Emil elmondta: az intézmény a folyamatos működés biztosításának érdekében több részletben újul meg. A tavaly májusban elkészült bővítés után a régi épületrész felújításával megduplázódik a kórház kapacitása, az eddigi 78 ágy helyett 150-en tudják fogadni a betegeket. Az eredeti tervek szerint csak szeptemberre készült volna el a felújításnak ez a szakasza, de a kórház vezetése a kivitelezőkkel összefogva – a veszélyhelyzet kihirdetésekor – úgy döntött, hogy felgyorsítják a munkálatok ütemét annak érdekében, ha szükségessé válik, az intézmény részt tudjon vállalni a járvány elleni küzdelemben. A kórház így jóval több beteget tud ellátni, ha lesz a járványnak második hulláma, akkor koronavírus-fertőzötteket is. Éppen a napokban bocsáthatták el az utolsó koronavírus-beteget – tette hozzá a főigazgató.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Szent Ferenc Kórház épülete (Forrás: masodikkerulet.hu)