Megszépült a Szent Imre-plébániatemplom

A cikk angol nyelvű változata: Renovation of the Cistercian Church to St. Emeric completed

2020. július 1. 16:00

Felkerült a kereszt a ciszterciek Villányi úti templomának keleti tornyára. A Szent Imre-plébániatemplom több hónapon át tartó rekonstrukciója ezzel befejeződött, nemcsak a külső homlokzat és a tornyok újultak meg, hanem belül is új festést kapott az épület és a keresztet tartó gömbbe időkapszulát helyeztek el.

Sajtónyilvános eseményen került helyére a felújított kereszt a Szent Imre-plébániatemplom keleti tornyán – írja az ujbuda.hu. Szkaliczki Csaba Örs plébános tájékoztatott az elmúlt időszak munkálatairól. Elmondta, hogy nemcsak a külső homlokzat és a tornyok újultak meg, hanem belül is új festést kapott az épület és állagmegóvási munkákat is végeztek.

A vízelvezetés megoldásával megszűnt az templom Gellérthegy felöli süllyedése, statikai szempontból már nincs veszélyben az épület. A keleti torony állványzatát hamarosan eltávolítják.

A ciszterci rend felújítás alatt álló újbudai Szent Imre-temploma (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A külső homlokzat és a tornyok is megújultak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A keresztet tartó gömbbe időkapszula került, abba az egyházközség lapja, pár apró tárgy és egy fényképekkel teli pendrive – amelyek fontos kordokumentumként szolgálnak a jövő nemzedékének. A plébános megáldotta a keresztet, majd felhelyezték azt a keleti torony tetejére.

Helyére emelik a Szent Imre-templom tornyának keresztjéhez tartozó gömböt, amiben időkapszulát helyeztek el (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Felkerült a kereszt a keleti tornyba (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az eseményen részt vett Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője, valamint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Forrás: ujbuda.hu

Nyitókép: Felújítják a ciszterci rend újbudai Szent Imre-templomát (Fotó: ujbuda.hu )


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó