A Magyar Közlönyben 2020. augusztus 17-én megjelent, 1544/2020. (VIII. 17.) számú kormányhatározat értelmében „az 1118 Budapest, Homonna utca 1–7. és Harasztos út 2–8. szám alatt található, »kivett kollégium« megnevezésű ingatlant” elbontják, erre a célra 165 694 584 Ft forrást biztosítanak.

A XI. kerületben, a Petőfi laktanya közelében található épület a Budaörsi útról jól látható, ez volt valamikor a Külföldi Ösztöndíjasok Kollégiuma. Az 1970-es évektől évtizedekig itt laktak a külföldről érkezett ösztöndíjas diákok, akik főleg afrikai és ázsiai országokból érkeztek. Megismerkedtek a magyar nyelvvel és kultúrával, felkészültek az egyetemre.

Hofer Miklós és Török Ferenc építészek (Középülettervező Vállalat) tervezték az akkori modern kollégiumot, amely 1965–1968 között épült, az építkezést pedig a Középületépítő Vállalat bonyolította le

Az új épület rajza a korabeli újságban (Forrás: Magyar Nemzet,1968. október 13.)

A Magyar Nemzet 1968. október 13-i száma így ír az új intézményről: „Korszerű kollégium épült ösztöndíjas külföldi főiskolásoknak. A Balaton és Bécs felé igyekvő, vagy onnan érkező autósok egy idő óta felfigyeltek a Budaörsi úton létesülő, reprezentatív megjelenésű új építkezésre. Itt épül a Külföldi Ösztöndíjasok Kollégiuma, ahol 312, Magyarországon tanuló afrikai és ázsiai származású egyetemi hallgató kap majd kényelmes elhelyezést. Az építkezés befejeződött, műszaki átadását e héten kezdték meg és november végén a diákok elfoglalják új otthonukat. Hofer Miklós és Török Ferenc építészek (KÖZTI) tervezték a modern kollégiumot, az építkezést pedig a Középületépítő Vállalat bonyolította le. A nyolcszintes épület négy sarkán vasbetontornyok emelkednek, ezekben helyezték el a lifteket, a lépcsőket, a mellékhelyiségeket. Az alsó szinteken sorakoznak az igazgatási helyiségek, fölöttük a húsz tanterem, a felső emeleteken pedig a kétszemélyes kollégiumi szobák. Háromszáz férőhelyes nagy előadóterem épült a teraszos alsó szinten.”

Az elmúlt években elhanyagolt állapotba került az épület, hajléktalanszálló is működött a falai között. A terület hasznosításáról egyelőre nincs információnk.

Nyitókép: A Külföldi Ösztöndíjasok Kollégiuma (Fotó: Google)