Zsinagógát avattak szeptember 7-én a XII. kerületi, Alma utcai Orthodox Zsidó Szeretetotthonban (Alma u. 2.). Az imaház 450 millió forintos állami támogatásból épült – írja az MTI.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen kiemelte: a magyarországi zsidóság az elmúlt évszázadokban erősítette, gazdagította és védte a nemzetet. Erősítette a zsidó-keresztény kultúra által, a zsidó hit megőrzésével és továbbadásával, gazdagította kultúrájával, és védte háborúk és forradalmak során, ahogy ezt bizonyítják a zsidó temetők katonasírjai.

Felidézte: 1945 januárjában perceken múlott, hogy a János kórháznál lévő orosz katonák nem értek időben a szeretetotthonhoz, így annak lakóit és ápolóit meggyilkolták a nyilasok. „Ezt a tragédiát gyógyítjuk most a zsinagóga átadásával” – fogalmazott az államtitkár.

A Városmajor utca és az Alma utca sarkán lévő épületegyüttesben működik az ortodox hitközség szeretetotthona. A vészkorszak idején a nyilas csapatok többször is ki akarták üríteni az otthont, de a Nemzetközi Vöröskereszt delegátusa, illetve a budapesti rendőrség ezt megakadályozta. 1945. január 19-én este megjelent a kerületi nyilas csoport, a férfiakat a helyszínen kivégezték, a nőket pedig a Szamos utca városmajori oldalában lőtték agyon, miközben a szovjet csapatok már a Szent János-kórháznál voltak az utca végén.

Imaterem az Alma utcai Orthodox Zsidó Szeretetotthonban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az Amerikai úti Szeretetkórház 1914-es átadása után az orthodox hitközség rituális okokból saját kórházat épített fel 1920-ban, amely a Városmajor utca 64–66. szám alatt állt. A kórház mögött pedig Grünwald Miksa építész tervei alapján készül el az Alma utcai Orthodox Izraelita Szeretetotthon, melynek földszintjén imaházat alakítottak ki. Az imaház egy nagyobb és egy kisebb teremből állt, az egyikben a férfiak imádkoztak, a másikban nők, a két helyiséget egy rácsos, elfüggönyzött ablak kapcsolta össze.

Az Alma utcai Szeretetotthon felújítására és bővítésére 2016-ban írták ki a pályázatot, majd az előkészületek után 2019-ben kezdődtek meg a munkálatok. A felújítás során a zsinagógát a régebbi villaépületbe költöztették, amelyet a Városmajor utca felőli kertből lehet megközelíteni egy elegáns lépcsősoron keresztül.

Forrás: MTI, pestbuda.hu

Nyitókép: Zsinagógát avattak a XII. kerületi, Alma utcai Orthodox Zsidó Szeretetotthonban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)