A Budai Vigadó és egy hűvösvölgyi családi ház lett az év háza

A cikk angol nyelvű változata: Vigadó of Buda and a family house in Hűvösvölgy named Houses of the Year

2020. szeptember 21. 13:00

Kiválasztották Az év háza pályázat nyerteseit. Középület kategóriában idén a Budai Vigadó felújítása érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést. A családi ház kategória győztese pedig egy hűvösvölgyi otthont lett.

Idén húsz középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szakmai védnökségével írták ki, meghirdetését az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése tette lehetővé.

A középületek között a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést, családi ház kategóriában pedig Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten – írja az MTI.

A családi ház kategóriában fődíjas hűvösvölgyi otthon „frappáns telepítése, az utca felől már-már rejtőzködő zártsága, ugyanakkor a belső terek feltárulása, izgalmas átlátásai, külső és belső térkapcsolatai mind a mai világunkból egyre nehezebben fellelhető józanságra, mértékletes és jóízlésű viselkedésre vallanak. A ház nyugodtságot áraszt – az otthon nyugodtságát” – méltatta Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál épületét Marián Balázs Ybl-díjas építész, a zsűri tagja.

A családi ház kategória győztese ez a hűvösvölgyi családi ház lett (Fotó: Az Év háza pályázat Facebook oldala)

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért az Archikon csapata lett (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, T. Major Krisztina, Botos András, Chvalla Diána, Long Yining, Mészáros Eszter).

„Manapság könnyen bontunk épületet, nem törődve a műszaki értékkel, az elpocsékolt energiával, hogy az épített örökségnek a nemzet identitástudatában elfoglalt helyét vagy akár a turisztikai vonzerejét ne is említsük. Most az öreg testbe új lélek költözött” – fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA tagja, Az év háza pályázat társelnöke értékelésében.

A Budai Vigadó épülete 2019-ben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az este folyamán a szakmai szövetségek és támogatók által felajánlott hét különdíj is gazdára talált, ezekről szintén a zsűri döntött.

A MÉK különdíját Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vehette át a Noszvajon tervezett Lombházak projektért. A MÉSZ különdíját Dósa-Papp Tamás kapta Telkiben épült családi házáért. A főtámogatói különdíjat családi ház kategóriában Bártfai-Szabó Gábornak és Bártfai-Szabó Orsolyának ítélték Budakeszin épült családi házáért.

A középület kategória különdíját Sipos György és Vesmásné Zákányi Ildikó vehette át az ópusztaszeri gyógynövény-feldolgozó és -bemutató épületért. A családi ház kategória főtámogatója által felajánlott Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat Sónicz Péter kapta Üllőn épült családi háza terveiért. Szintén támogatói különdíjjal jutalmazták Fajcsák Dénest és Fábián Gábort cserépfalui családi házáért, valamint Tóth Pétert és Füzes Andrást a Wekerletelep Kispiacért.

A középület kategória közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzletnek és irodáknak otthont adó biatorbágyi épülete lett, míg családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.

A zsűri elnöki posztját idén Noll Tamás Ybl-díjas építész, a MÉK egykori elnöke vette át Dévényi Sándortól, az MMA tagjától, aki továbbra is a grémium társelnöke maradt. További társelnök Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke, Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora volt.

Forrás: MTI

Nyitókép: Középület kategóriában idén a Budai Vigadó lett a legjobb az Év háza pályázaton (Fotó: Az Év háza pályázat Facebook oldala)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Budai Vigadó valóban megérdemelte az "év háza" címet. a hűvösvölgyi családi talán kevésbé...Önmagában nem csúnya, letisztult formájú gyárépület. De családi házként nehezen tudnám magamnak elképzelni. Semmi emberi, semmi kényelmi funkció (erkély, terasz stb) nincs az épületen. Sivár, elidegenítő dizájn.

Válaszok:
Urmanczy | 2020. szeptember 21. 16:39

Ez a családi ház, a mai divathóbort szerint épült, később ezeket gond nélkül fogják reményeim szerint ledózerolni!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó