A Budai Irgalmasrendi Kórház új épületszárnyában már folyik a betegellátás

2020. október 11. 17:30

Befejeződött a költözés a Budai Irgalmasrendi Kórház új, Vidra utcai épületszárnyába, a Margit hídnál. A kórházi beruházás első ütemében létrejött modern épületben már zajlik a betegellátás, több kórházi részleg a végleges helyére került. A második fázis befejezése 2022 végére várható.

Befejeződött a költözés a Budai Irgalmasrendi Kórház új, Vidra utcai épületszárnyába, amelyet tavasszal, az intézmény beruházásának első ütemében adtak át – írja az MTI. A modern létesítményben már zajlik a betegellátás, több kórházi részleg a végleges helyére került.

A kórházi beruházás első üteme 2017 novemberében kezdődött el. A munkálatok ideje alatt a régi épületben mindvégig működött az összes fekvőbetegosztály és járóbeteg-szakrendelés.

Az első ütemben egy különálló, modern létesítmény jött létre, jelenleg, a második fázis részeként pedig a régi ingatlan udvarára kerül egy új központi épület, miközben a régiben nem állt le a gyógyítás. A belgyógyászat, a sebészet, az urológia és a fül-orr-gégészet már az első szakaszban felépült új szárnyban működik.

A Budai Irgalmasrendi Kórház új épülettömbjének látványterve (Forrás: grabarics.hu)

Az első ütem a Betegápoló Irgalmasrend saját beruházásaként valósult meg, míg az udvaron készülő új központi szárny kivitelezését, valamint a műemlék épület felújítását, korszerűsítését állami támogatásból fedezik. A második fázis befejezése 2022 végére várható.

A Budai Irgalmasrendi Kórházat 1806-ban alapították. Létrejötte óta az intézmény az ország minden részéről fogad pácienseket. Évente mintegy 350 ezer betegtalálkozás történik a létesítményben, amelynek 40 szakrendelésén 120 orvos és 450 főnyi szakszemélyzet dolgozik.

Az egészségügyi intézmény bővítése alkalmából leleplezték a Betegápoló Irgalmasrendet alapító, portugál származású Istenes Szent János szobrát csütörtökön Budapesten. Az alkotást Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész készítette.

A Betegápoló Irgalmasrendet alapító, portugál származású Istenes Szent János szobrát Rieger Tibor szobrászművész készítette (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az eseményen Kozma Imre, a kórházat fenntartó Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője arra kérte az embereket, hogy fordítsák a figyelmüket a betegekre, valamint az ápolókra, akik föléjük hajolnak. Arról is beszélt, hogy fontos felismerni az örökségét Istenes Szent Jánosnak, akit csodálatos szentnek nevezett. Az irgalmasok a gyógyítás során nem csupán a test állapotára figyelnek, hanem a lélek rezdüléseire is – hangoztatta Kozma Imre.

Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője beszédet mond a Budai Irgalmasrendi Kórház bővítése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón és szoboravatáson (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Istenes Szent János (1495-1550) 44 éves korában megtért, ezt követően beteg, fogyatékos és a társadalom peremére szorult embereket gondozott. Boldoggá 1630-ban, szentté 1690-ben avatták.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Budai Irgalmasrendi Kórház új épületszárnyában már folyik a betegellátás​ (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Modern épület, de formájában, színeiben alkalmazkodik a régihez. Ez kéne minden új épületnél, amely régi épületek környezetében épül.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó