A Budai Irgalmasrendi Kórház 2017-ben kezdődött átfogó felújítási, illetve bővítési munkáiról már több cikkben is beszámoltunk, ahogy a beruházáshoz kapcsolódó műemlékvédelmi, illetve régészeti feltárásokról is.

Látványtervből valóság

Mostani cikkünk apropóját az adja, hogy az eddig csak látványterveken létező új, Szathmáry Zsolt és Kiss Zsolt István tervezte épülettömb homlokzatának Frankel Leó úti, illetve Vidra utcai része már alakot öltött, így bárki képet kaphat arról, hogyan fest majd a ház, ha teljesen elkészül. 

Az Irgalmasrendi Kórház új tömbje a Vidra utca felől (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Kezdjük mindjárt a látvánnyal, hiszen ez tűnik föl először mindenkinek! Mivel a 3+1 emeletes, 4 pinceszinttel rendelkező ház a meglévő, 1903-ban épült neogót műemlék épület közvetlen szomszédja, stílusa figyelembe veszi annak jegyeit. Bár a hasonlóságot jelenleg nehéz észrevenni, a látványtervekre pillantva mindjárt világos, miről is van szó: az új tömb földszinti részének téglaborítása és a homlokzat vöröses sávjai egyaránt a régi kórház tégladíszítésére reagálnak, ahogy a fal sárga árnyalata is.

Ám ez leginkább akkor lesz majd észrevehető, ha elindul a beruházás második fele, amely a műemléképület felújítását is magába foglalja, és amelynek részeként a mostani, bekoszolódott homlokzat visszanyeri eredeti színeit. 


A látványterv (fönt) többnyire szépen megvalósulni látszik (lenti kép), de sok még a teendő, hiányzik a sarokhomlokzatról a kereszt is (Látványterv: grabarics.hu; fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Minden egy gödörrel kezdődött

Fontos tudni, hogy az új tömb alatt négy alagsori szint található, amelyek közül három mélygarázs, egy pedig egyéb funkciójú (konyha, elektromos helyiségek) lesz. Világos tehát, hogy az építkezést egy hatalmas, több mint 15 méter mély gödör kiásásával kellett kezdeni. Ez önmagában is nagy munka volt, a területre jellemző talajviszonyok azonban tovább bonyolították a helyzetet.

A föld a kivitelező Grabarics Kft. beszámolója szerint mintegy 8 méter mélységig tele volt az elmúlt évezredek emberi tevékenységének nyomaival, ezek feltárása és kiásása után jutottak el az altalajig, és érték el a talajvíz szintjét is. Hogy a gödröt stabilizálják, több mint 315 speciális, 21 méteres cölöpöt vertek le körben, ezután kezdődhettek meg a további munkálatok. 

Az Irgalmasrendi Kórház felújításának II. üteme nem csak a meglévő műemléki tömb felújítását tartalmazza. A régi épület udvarán ugyanis egy új központi épületet is felhúznak (az ott álló korábbi épületet már lebontották). A Duna felőli, középső, kisebb épületrészt viszont nagyrészt meghagyják, és belefoglalják az új házba, amelynek köszönhetően az épület egészen új, eklektikus homlokzattal néz majd a folyóra.


A Duna felőli homlokzat látványterve (fönt) és a műemléki épületrész tartószerkezettel stabilizált, megóvandó szárnya (Látványterv: grabarics.hu; fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Jövőre elkészülhet

A Vidra utcai tömb mielőbbi elkészülte azért is lényeges, mert a következő ütem során is folyamatosan működő kórház bizonyos funkcióit ideiglenesen át kell majd költöztetni oda a jelenlegi helyükről. Noha az új épület teljes elkészülését 2021-re tervezik, részlegesen biztosan hamarabb is birtokba vehető lesz. Annál is inkább, hiszen az épületen a téli idő ellenére is folyamatosan dolgoznak: a homlokzatfestés idejére például fóliával burkolták körbe az épületet borító állványzatot, amely alá meleg levegőt fújtak, így a fagy sem okozott kényszerszünetet. 

Az új és a régi épületrészt egy üvegfolyosó köti össze az első emelet magasságában (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu) 

A most tető alá kerülő új tömb jelentős változást hoz a környék életébe. A fás, bokros területen az építkezés kezdetéig egy egyemeletes épület állt, amelyet lebontottak, az új ház pedig összehasonlíthatatlanul nagyobb annál. Mégis harmonikusan elfér a szomszédai között, illeszkedik az eklektikus környezetbe, nem próbál meg sem indokolatlanul hivalkodónak, sem unalmasan szürkének tűnni. 


A szürkeség ne tévesszen meg bennünket: a Vidra utcai tömb Duna felőli homlokzatán még dolgoznak (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)


Bár még nincs kész, már most látható, hogy az új tömb illeszkedik a környezetébe (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A munkák tehát zajlanak, az első eredmények már látszanak, de az Irgalmasrendi Kórház nagyszabású építkezéseinek java még hátra van. Kíváncsian várjuk a folytatást, amelyről természetesen beszámolunk majd. 

Nyitókép: Az Irgalmasrendi Kórház új tömbje (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)