A bolgár és a magyar kormány támogatásával újult meg a magyarországi bolgárok budapesti művelődési háza, és a szintén felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom melletti üres telken felépül az új bolgár oktatási és kulturális központ – mondta el Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán abból az alkalomból, hogy Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes felkereste a IX. kerületi Bolgár Művelődési Házat – írja az MTI.

Soltész Miklós közölte, a IX. kerületi Vágóhíd utcában található művelődési ház felújítását és bővítését a magyar kormány mintegy 300, a bolgár mintegy 100 millió forinttal támogatta. A kormány 2,6 milliárd forintot biztosít arra, hogy a művelődési házzal szemben található templom szomszédságában felépülhessen a bolgár oktatási és kulturális központ – közölte. Soltész Miklós azt mondta, a bolgár közösség eddig is bizonyította, hogy nagyszerűen és nagy szeretettel szolgálja a magyar nemzetet, de ugyanilyen nagy szeretettel ápolja kulturális, nyelvi és történelmi hagyományait.

A felújítás során az előcsarnok fölé második emelet épült, ahol az irodák kaptak helyet. A korábbi első emeleten 70-80 főt befogadó multifunkcionális teret alakítottak ki.  Új arculatot és berendezést kapott a színpad, a színházterem és az előcsarnok, a terem páholyrésze, a Ház kerítése, valamint az udvari terasz.

Megújult a bolgárok művelődési háza (Fotó: bolgarok.hu)

Marijana Nikolova hangsúlyozta: a két ország közötti együttműködés keretében igyekeznek mindent megtenni a kétoldalú kapcsolatok, legfőképpen a turizmus fejlesztése érdekében. Marijana Nikolova közölte, a bolgár közösséggel is többször tárgyaltak arról, hogy elindítanának egy, bolgárkertészek útján elnevezésű kulturális programot. A bolgárkertészet iránt kultusz alakult ki Magyarországon, és lehet, hogy ez egy olyan érték, amit itt őriznek leginkább – jegyezte meg.

Marijana Nikolova szólt arról is, idén száz éves a Bulgária és Magyarország közötti diplomácia kapcsolatok felvétele, és az évfordulóról sikerült a koronavírus-járvány ellenére megemlékezni.

A Szent Cirill és Metód bolgár ortodox templom​ a Vágóhíd utcában, 2015 (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a bolgár közösség művelődési házát 1957-ben négyszáz család adományából építették fel. Az új központ tervezés alatt áll, és abban helyet kap majd a bolgár óvoda és iskola  továbbá valamennyi bolgár kulturális intézmény. A modern passzívház 2-2,5 éven belül épülhet fel – közölte Muszev Dancso, aki köszönetet mondott mindkét kormánynak a támogatásokért.

A nyilatkozatokat követően Marijana Nikolova a hazai bolgár közösség fejlesztéseiről, beruházásairól kezdett tárgyalást a magyar kormány illetékesével és a hazai bolgár közösség vezetőivel.

Forrás: MTI, bolgarok.hu

Nyitókép: Megújult a bolgár nemzetiség művelődési háza és új bolgár kulturális központ épül Budapesten (Fotó: bolgarok.hu)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Felújítják a bolgárok budapesti templomát – Ferencvárosban áll a görögkeleti építészet magyar gyöngyszeme