Új bolgár kulturális központ épül Budapesten

A cikk angol nyelvű változata: New Centre of Bulgarian Culture to be built in Budapest

2020. december 10. 19:00

Átadták a magyarországi bolgárok felújított és kibővített művelődési házát a IX. kerületi Vágóhíd utcában. Egyben bejelentették azt is, hogy az utca másik oldalán található Szent Cirill és Metód bolgár ortodox templom melletti üres telken két éven belül új bolgár oktatási és kulturális központ épül a magyar kormány 2,6 milliárd forintos támogatásával.

A bolgár és a magyar kormány támogatásával újult meg a magyarországi bolgárok budapesti művelődési háza, és a szintén felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom melletti üres telken felépül az új bolgár oktatási és kulturális központ – mondta el Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán abból az alkalomból, hogy Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes felkereste a IX. kerületi Bolgár Művelődési Házat – írja az MTI.

Soltész Miklós közölte, a IX. kerületi Vágóhíd utcában található művelődési ház felújítását és bővítését a magyar kormány mintegy 300, a bolgár mintegy 100 millió forinttal támogatta. A kormány 2,6 milliárd forintot biztosít arra, hogy a művelődési házzal szemben található templom szomszédságában felépülhessen a bolgár oktatási és kulturális központ – közölte. Soltész Miklós azt mondta, a bolgár közösség eddig is bizonyította, hogy nagyszerűen és nagy szeretettel szolgálja a magyar nemzetet, de ugyanilyen nagy szeretettel ápolja kulturális, nyelvi és történelmi hagyományait.

A felújítás során az előcsarnok fölé második emelet épült, ahol az irodák kaptak helyet. A korábbi első emeleten 70-80 főt befogadó multifunkcionális teret alakítottak ki.  Új arculatot és berendezést kapott a színpad, a színházterem és az előcsarnok, a terem páholyrésze, a Ház kerítése, valamint az udvari terasz.

Megújult a bolgárok művelődési háza (Fotó: bolgarok.hu)

Marijana Nikolova hangsúlyozta: a két ország közötti együttműködés keretében igyekeznek mindent megtenni a kétoldalú kapcsolatok, legfőképpen a turizmus fejlesztése érdekében. Marijana Nikolova közölte, a bolgár közösséggel is többször tárgyaltak arról, hogy elindítanának egy, bolgárkertészek útján elnevezésű kulturális programot. A bolgárkertészet iránt kultusz alakult ki Magyarországon, és lehet, hogy ez egy olyan érték, amit itt őriznek leginkább – jegyezte meg.

Marijana Nikolova szólt arról is, idén száz éves a Bulgária és Magyarország közötti diplomácia kapcsolatok felvétele, és az évfordulóról sikerült a koronavírus-járvány ellenére megemlékezni.

A Szent Cirill és Metód bolgár ortodox templom​ a Vágóhíd utcában, 2015 (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a bolgár közösség művelődési házát 1957-ben négyszáz család adományából építették fel. Az új központ tervezés alatt áll, és abban helyet kap majd a bolgár óvoda és iskola  továbbá valamennyi bolgár kulturális intézmény. A modern passzívház 2-2,5 éven belül épülhet fel – közölte Muszev Dancso, aki köszönetet mondott mindkét kormánynak a támogatásokért.

A nyilatkozatokat követően Marijana Nikolova a hazai bolgár közösség fejlesztéseiről, beruházásairól kezdett tárgyalást a magyar kormány illetékesével és a hazai bolgár közösség vezetőivel.

Forrás: MTI, bolgarok.hu

Nyitókép: Megújult a bolgár nemzetiség művelődési háza és új bolgár kulturális központ épül Budapesten (Fotó: bolgarok.hu)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Felújítják a bolgárok budapesti templomát – Ferencvárosban áll a görögkeleti építészet magyar gyöngyszeme


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó