Elérte legmagasabb pontját a Ferencvárosban épülő Bolgár Kulturális és Oktatási Központ, ennek alkalmából bokrétaünnepséget tartottak január 6-án, vízkereszt napján. A IX. kerületi, Vágóhíd utca 19. szám alatti telken a múlt évben, 2022. március 6-án tették le az új bolgár kulturális központ alapkövét, a Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom és a bolgár művelődési ház szomszédságában. Ez a nap Bulgária nemzeti ünnepe volt. Hogy a mostani rendezvényt is ünnepnapra időzítették, azt jelzi, hogy a Budapesten élő bolgár közösség számára kiemelten fontos az épülő új intézmény.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (balra) nemzeti színű szalagot köt a bokrétára a meghívottak körében az épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ bokrétaünnepségén január 6-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A bolgárok a karácsonyt 1968-tól december 25-én és 26-án tartják, vízkereszt napja pedig a bolgár hagyományokban nagyon jelentős ünnep. Így ez a mai nap ünnepi liturgiával kezdődött a Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomban, a Vágóhíd utca 15. szám alatt, a templomi szertartás után pedig a résztvevők átvonultak a szomszédos telken épülő Bolgár Kulturális és Oktatási Központhoz. A szalaggal átkötött bokrétát daruval emelték az új épület legmagasabb, 18,6 méteres pontjára.

Bokrétát helyeznek el az épület tetején (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott: vízkereszt ünnepe van, amely egybeesik az ortodox keresztények karácsonyi ünnepével. „Karácsony ajándékaként, vízkereszt ajándékaként helyezhetjük el ezt a koszorút” – jegyezte meg, utalva a bokrétára, a vízkeresztre és az ortodox karácsonyra.

A Szent Cirill és Metód bolgár ortodox templom​ a Vágóhíd utcában 2015-ben (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

A háborús és inflációs nehézségek ellenére a kormány továbbra is támogatja a bolgár közösséget – mondta az államtitkár. Emlékeztetett rá: sokan kétségbe vonták, van-e értelme a Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom és a bolgár művelődési ház közelében egy harmadik épület, a kulturális és oktatási központ megépítésének. Jelezte: a korábban használt Bajza utcai épület már nem felelt meg a közösség igényeinek. Megköszönte, hogy a bolgár közösség tagjai le tudtak mondani erről, hogy helyette egy modern központot építhessenek a templom és a művelődési ház szomszédságában – olvashatjuk az MTI hírében.

Az ünnepség végén a Bolgár Országos Önkormányzat beszámolója szerint a vendégeket forralt borral és bolgár kebabbal kínálták. Ezt követően a résztvevők a Dunához vonultak, hogy elvégezzék a Szent Kereszt Dunába dobásának szertartását – olvashatjuk a bolgár önkormányzat Facebook-oldalán. (A keresztet a férfiaknak kell kihozniuk a vízből – A szerk.) 

 Forrás: MTI, Bolgár Országos Önkormányzat​, Pestbuda.hu

Nyitókép: Az épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ 2023. január 6-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)