Felújítanák a Népligetet – Budapest legnagyobb közparkja eddig kevés figyelmet kapott

A cikk angol nyelvű változata: First steps to revitalise Népliget made – The largest park in Budapest has been neglected for decades

2020. december 16. 11:00

A Népliget közparki fejlesztését, a park természeti értékeinek védelmét közösségi tervezéssel készíti el a Fővárosi Önkormányzat. Év végéig várják a parkhasználók véleményét a Népliget megújításáról.

A Népliget hiába Budapest legnagyobb közparkja, az elmúlt évtizedekben kevés figyelmet kapott, és napjainkra már több kedvezőtlen folyamat helyszínévé vált – írja a budapest.hu. A Fővárosi Önkormányzat most stratégiai tervet készít a Népliget közparki felújítására, zöldinfrastruktúra-fejlesztésére. A stratégiai terv lényegében egy jövőkép, ami kijelöli a rövid-, közép- és hosszú távú fejlesztési és fenntartási feladatokat, előkészíti a részletesebb tervezések programját – derül ki a főváros honlapjára feltett közleményből.

A Népliget felülnézetből (Forrás: kozossegitervezes.hu/nepliget)

A Fővárosi Önkormányzat a www.kozossegitervezes.hu/nepliget oldalon egy kérdőívet tett közzé, hogy megismerje a parkhasználók véleményét.  Itt az érdeklődők 22 feltett kérdésre válaszolhatnak. A budapest.hu-n azt is olvashatjuk, hogy a kérdőív összeállítása közös munka volt, az önkormányzat munkatársain kívül részt vett benne a tervezést végző Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft., a X. Kerületi Önkormányzat, több környékbeli civil szervezet, de a kormány észrevételei is megjelennek benne.

A 2020. december 31-ig kitölthető kérdőívben többek között a jelenlegi használati szokásokról, a park értékeiről és problémáiról mondhatják el véleményüket a válaszadók, de a felvetett fejlesztési ötetekről, elképzelésekről is megfogamazhatják észrevételeiket. A Planetárum felújításáról, az egykori Jurta Színház épületének és a Víztoronynak a hasznosításáról is kifejthetik gondolataikat azok, akik részt szeretnének venni a közös gondolkodásban.

A faállomány eredetileg értékes és változatos volt, ám mára a park egyharmadát agresszíven terjedő, nemkívános fafajták foglalják el (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A kérdőívben a park faállományáról is tájékoztatást olvashatnak az érdeklődők. Ebben az szerepel, hogy az elmúlt évtizedekben az alacsony parkfenntartási költségek miatt az eredetileg nagyon értékes és változatos faállomány leértékelődött, az idős fák jelentős része megsérült a nagyobb viharokban. Azt is olvasatjuk, hogy az állomány öregedését a különböző betegségek is gyorsítják, a korhadó fák pedig balesetveszélyesek.

Emellett az agresszíven terjedő, idegen fafajták spontán térnyerése figyelhető meg, ami a lombkoronaszint záródását eredményezi a park jelentős területén. Ezáltal „az egykori angolpark tisztásai elmosódnak, a tágas szabadtérségek fokozatosan eltűnnek” - tudatjuk meg a kérdőívből A több mint 10 ezer egyedből álló faállomány egyharmadát invazív (agresszívan terjedő gyomfajok), telepítésre nem javasolt fajták alkotják. Emiatt az állomány átfogó rekonstrukciója egyre sürgetőbb feladat.

A kérdőívek eredményeit is felhasználva készülhet el a stratégiai terv 2021-ben – olvasható a budapest.hu honlapon. „Ezt követően, a részletesebb tervek elkészítésekor is számít majd a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek aktív részvételére” – írják a közleményben.

Forrás: budapest.hu

Nyitókép: A Népliget több mint 10 ezer egyedből álló faállományának egyharmadát agresszívan terjedő, telepítésre nem javasolt fajták alkotják (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Epp ideje. Remelem a nagyvendeglot ujjaepitik romjaibol, de a viztorony es a planetarium is felujitasra szorul.


Remélhetőleg a park látogatóit terrorizáló drogosokkal is kezdenek valamit.


Helyesbítsünk! A Népliget az elmúlt ötven évben semmi figyelmet nem kapott. Egyetlen hasznos funkciója korábban is az volt, ma is az, hogy esténként a világ proletárjai itt egyesülhetnek..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó