Hamarosan elkészül a 22 méter magas kilátó Budapest legnagyobb tava mellett

A cikk angol nyelvű változata: Lookout tower to stand next to the largest lake in Budapest

2021. február 4. 14:00

Nemsokára elkészül a főváros legújabb kilátója a XVI. kerületi Naplás-tó melletti erdőben. A fagerendákból álló, 22 méter magas építmény jól illeszkedik a környezetbe és páratlan panorámát nyújt majd a Naplás-tóra, valamint a Gödöllői-dombságra.

Ahogy tavaly már beszámoltunk róla, modern kilátó épül Budapest legnagyobb állóvize, a XVI. kerületi Naplás-tó mellett. A környék évek óta népszerű a kirándulók körében, 2020-ban a koronavírus-járvány miatti korlátozások még több látogatót ösztönöztek arra, hogy a Kertváros tüdejeként emlegetett területen töltsék el szabadidejüket. Az épülő kilátó új élményt kínál a természetkedvelő látogatók számára – írja a bp16.hu.

A kilátó esti látványterve (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A fák lombjai fölé magasodó, 22 méteres kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. Az építmény a Pilisi Parkerdő Zrt. Városierdő-fejlesztési Programjának egyik elemeként valósul meg, építését a XVI. kerületi Önkormányzat, valamint a fővárosi TÉR-KÖZ pályázat finanszírozása tette lehetővé.

Az erdő magaslati pontján épülő, fa gerendákból álló kilátó illeszkedik a környezetbe és páratlan, 360 fokos panorámát nyújt majd a Naplás-tóra és a gödöllői dombokra

Ez a terület az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. Az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei.

Kovács Péter polgármester, Szász József alpolgármesterrel és a kerület új főkertészével, Ádám Attilával együtt nézte meg a helyszínen folyó munkát (Fotó: bp16.hu)

A munkálatok következő fázisa a csúcs elem beemelése lesz, amely magában foglalja a kilátó szintet is.

Forrás: bp16.hu 

Nyitókép: Hamarosan elkészül a kilátó a XVI. kerületi Naplás-tó melletti erdőben​ (Fotó: bp16.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A bodrogkeresztúri kétarasznyi kilátó a csúcs!
https://index.hu/belfold/2009/..
Ezt még a világon senkinek sem sikerült alulmúlni.

Válaszok:
persona | 2021. február 5. 01:25

A panorama igy is lenyugozo, csak az ara hagy kerdojelet maga mogott.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó