Ahogy tavaly már beszámoltunk róla, modern kilátó épül Budapest legnagyobb állóvize, a XVI. kerületi Naplás-tó mellett. A környék évek óta népszerű a kirándulók körében, 2020-ban a koronavírus-járvány miatti korlátozások még több látogatót ösztönöztek arra, hogy a Kertváros tüdejeként emlegetett területen töltsék el szabadidejüket. Az épülő kilátó új élményt kínál a természetkedvelő látogatók számára – írja a bp16.hu.

A kilátó esti látványterve (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A fák lombjai fölé magasodó, 22 méteres kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. Az építmény a Pilisi Parkerdő Zrt. Városierdő-fejlesztési Programjának egyik elemeként valósul meg, építését a XVI. kerületi Önkormányzat, valamint a fővárosi TÉR-KÖZ pályázat finanszírozása tette lehetővé.

Az erdő magaslati pontján épülő, fa gerendákból álló kilátó illeszkedik a környezetbe és páratlan, 360 fokos panorámát nyújt majd a Naplás-tóra és a gödöllői dombokra

Ez a terület az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. Az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei.

Kovács Péter polgármester, Szász József alpolgármesterrel és a kerület új főkertészével, Ádám Attilával együtt nézte meg a helyszínen folyó munkát (Fotó: bp16.hu)

A munkálatok következő fázisa a csúcs elem beemelése lesz, amely magában foglalja a kilátó szintet is.

Forrás: bp16.hu 

Nyitókép: Hamarosan elkészül a kilátó a XVI. kerületi Naplás-tó melletti erdőben​ (Fotó: bp16.hu)