Az V. kerületi Szervita téren 2017-ben lebontott parkolóház helyére épült, látványos Szervita Square Building nevű épület üzleteket, irodákat és luxuslakásokat egyaránt magába foglal majd. A mintegy 12 500 négyzetméter alapterületű, hétszintes luxusépület vegyes funkciójú lesz.

Félemeletén, földszintjén és -1 szintjén üzletek nyílnak, legnagyobb részében azonban, az 1., 2., 3. és 4. emelet 8500 négyzetméternyi területén irodák működnek majd. Az épület egyik legnagyobb bérlője egy New York-i információs-technológiai cég, a Diligent Corporation lesz, amely ide helyezi globális termékinnovációs központját. Az irodák fölött, az összesen 2200 négyzetméteres  5. és 6. emeleten egy-, két-, illetve háromszintes luxuslakásokat alakítottak ki külön lakossági bejárattal, tetőtéri kertekkel, terasszal és medencével.

A kissé megtört üveghomlokzaton izgalmasan tükröződnek a Szervita tér gyönyörű épületei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az új épület a Városház utca felől nézve (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az új épületben az irodáké lesz a főszerep, de bőven jut hely üzleteknek, luxuslakásoknak és parkolóháznak is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A négyszintes, 240 autó parkolását biztosító mélygarázst az épület leendő lakóin és látogatóin kívül a lakosság is használhatja majd.

Az irodaház honlapja szerint környezettudatos (LEED Platinum minősítésű) épületbe a nagy üvegfelületeknek köszönhetően sok természetes fény jut, energiahatékony lifteket építettek be és az esővizet is felhasználják, csökkentve ezáltal a vízfogyasztást.

A műemlék házhoz illeszkedve – az irodaház a Bárczy István utca felől (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épület helyén álló, Szabó István és Jakab Zoltán (KÖZTI) által tervezett, irodaházként és parkolóházként is funkcionáló, 1973-ban épített épületet 2017-ben bontották le.

Ennek az 1973-ban épült iroda- és pakolóháznak a helyén épült a mostani épület (Fotó: Fortepan/Képszám: 84839)

Nyitókép: A Szervita téri új irodaház a Kristóf tér felől nézve (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)