Üvegpalota a Belvárosban – Elkészült a Szervita téri irodaház

A cikk angol nyelvű változata: A palace of glass – Szervita Square Building completed

2021. február 19. 18:00

Nemrég lebontották a kordonokat a Szervita tér legújabb épülete, az üzleteket és luxuslakásokat is magába foglaló üvegfalú irodaház körül. A korábban itt álló parkolóház helyére épült, föld felett hétszintes, alatta további öt szintet tartalmazó belvárosi irodaház érdekessége, hogy homlokzati üvegelemeiben tükörként látszódnak a tér historizáló épületei.

Az V. kerületi Szervita téren 2017-ben lebontott parkolóház helyére épült, látványos Szervita Square Building nevű épület üzleteket, irodákat és luxuslakásokat egyaránt magába foglal majd. A mintegy 12 500 négyzetméter alapterületű, hétszintes luxusépület vegyes funkciójú lesz.

Félemeletén, földszintjén és -1 szintjén üzletek nyílnak, legnagyobb részében azonban, az 1., 2., 3. és 4. emelet 8500 négyzetméternyi területén irodák működnek majd. Az épület egyik legnagyobb bérlője egy New York-i információs-technológiai cég, a Diligent Corporation lesz, amely ide helyezi globális termékinnovációs központját. Az irodák fölött, az összesen 2200 négyzetméteres  5. és 6. emeleten egy-, két-, illetve háromszintes luxuslakásokat alakítottak ki külön lakossági bejárattal, tetőtéri kertekkel, terasszal és medencével.

A kissé megtört üveghomlokzaton izgalmasan tükröződnek a Szervita tér gyönyörű épületei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az új épület a Városház utca felől nézve (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az új épületben az irodáké lesz a főszerep, de bőven jut hely üzleteknek, luxuslakásoknak és parkolóháznak is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A négyszintes, 240 autó parkolását biztosító mélygarázst az épület leendő lakóin és látogatóin kívül a lakosság is használhatja majd.

Az irodaház honlapja szerint környezettudatos (LEED Platinum minősítésű) épületbe a nagy üvegfelületeknek köszönhetően sok természetes fény jut, energiahatékony lifteket építettek be és az esővizet is felhasználják, csökkentve ezáltal a vízfogyasztást.

A műemlék házhoz illeszkedve – az irodaház a Bárczy István utca felől (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épület helyén álló, Szabó István és Jakab Zoltán (KÖZTI) által tervezett, irodaházként és parkolóházként is funkcionáló, 1973-ban épített épületet 2017-ben bontották le.

Ennek az 1973-ban épült iroda- és pakolóháznak a helyén épült a mostani épület (Fotó: Fortepan/Képszám: 84839)

Nyitókép: A Szervita téri új irodaház a Kristóf tér felől nézve (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 11 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A korábbi épületnél sokkal szebb, ugyanakkor lehetett volna kisebb, a Városháza épületével egyvonalban.


Furcsálom azt, hogy az építészek, tervezők mennyire ragaszkodnak az üveghez, tükörhöz, a környezettől elütő méretű építményekhez! És Pest legősibb részein képesek kirukkolni a mértéktelenséggel, aránytévesztéssel. Lásd a Cálvin téren, most a Szervita téren!
Ezt elég szomorúnak tartom.

Válaszok:
Flavigny | 2021. február 21. 21:38

Teljesen egyetértek. Mai építészeink - tisztelet a kivételnek - álma, hogy megbontsák a városszövetet és a környezetétől élesen elütő épületeket biggyesszenek mindenhova. Szerintem az 1945 előtti épületeket eleve védetté kellene nyilvánítani, az összes többit pedig a "pusztítandó" kategóriába tenni. Ahol korábbi épület helyére épült bármi a háború után, ott az eredeti állapot helyreállítása kellene, hogy legyen a cél, ahol az eredeti is csúnya volt, ott a környezetéhez valóban illeszkedő (párkánymagasság, anyaghasználat, tetőforma, díszítések, reliefek, áloszlopok, rizalit, stb.) épületet kellene emelni maximum a mellette álló háború előttiek magasságában.


Ezek utan elengedhetetlen, hogy a Fonix-palota alig serult, haboru utan elbontott sarokkupolaja, illetve a Torok-bankhaz tetejen allott Atlasz szoborcsoport viszaepuljon. Csak igy lehet tompitani valamelyest az uj hatalmas es egyebkent izleses epulet elnyomo hatasan.


Bombázni kellene.. A Kálvin téren az 56-os tankok egy óra alatt elintéznék a két üveg monstrumot.


Prágában nem mertek előállni ennyire kirívó épülettel a belvárosban.

Válaszok:
persona | 2021. február 23. 14:33

Sajnos, ha nem is Prágában, de Bécsben a Szent-István Dóm mellett is építettek egy üvegkasznit.


Azert ott is van ra pelda. A "tancolo haz" a belvarosban egeszen bazari, bar sokaknak teszik. Lehet hogy nekem is tetszene, ha nem 100+ eves hidak es eklektikus berhazak kozott allna...

Válaszok:
Sándor | 2021. február 24. 11:57

Mindez semmi a "haladó" Nyugathoz képest. A londoni Tower hídról szúrja ki az ember szemét.
http://m.cdn.blog.hu/ek/ekozbe..
Nos el lehet dönteni, hogy ez a V2 rakétáról, vagy az építész óvszerrel bevont micsodájáról lett mintázva. A városképre gyakorolt hatása még a folyóparti óriáskeréknél is rosszabb.

Válaszok:
persona | 2021. február 24. 15:13

London varoskepeben ez az ubi, bar szerintem inkabb kukoricacso nem oszt nem szoroz. Ott mar pont inkabb a Tower Bridge a kakukktojas a szinte az egesz belvarosra kiterjedo beton es uvegrengetegben. A naci bombazoknak es a haboru utani modernista ujjaepitesnek koszonhetoen London un. tortenelmi belvarossal mar nem rendelkezik. A gombamod szaporodo felhokarcolok kozott egyebkent ez a fenti meg a kisebbek es izlesesebbek koze tartozik. 2003-as atadasa ota tomenytelen mennyisegu magashaz epult amik drasztikusan es vegervenyesen megvaltoztattak London latkepet amiben ez a toronyhaz is eltorpul, szinte eszrevetlenne valik a tradicionalis londoni nevezetessegekkel egyutt.

Válaszok:
Sándor | 2021. február 25. 05:48

Ha már városképről beszélünk, nos egy-egy ilyen épület, mint a Szervita téri monstrum (Mindenképp monstrum, fele ekkora kellett volna..) lokálisan ronda. Londonban a Tower híd felső átjárója egy kilátó pont. Onnan nézve ronda. Budapest, Prága, Isztambul rendelkezik magasabb helyekkel ahonnan belátni a várost. Párizsban is vannak magaslatok, de az Eiffel torony überolja őket. Nos onnan fentről szörnyű látni a Diadalív vonalában folytatólagosan a Défense negyedet. London, akárcsak más hasonló (Berlin, Moszkva) olyan sík vidék, mint az asztallap. Kétféle városképet nézek. Az egyik egy téren az összeillő, vagy nem összeillő házakat, pl. a Kálvin tér ami rémes.. A másik a városkép mondjuk a Szt. István Bazilika kupolájából, madártávlatból.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó