A járdák lezárásával megkezdődött a Lánchíd felújítása

A cikk angol nyelvű változata: Pavements closed – Renovation of Chain Bridge begins

2021. március 17. 14:00

A rekonstrukció miatt március 17-én lezárták a gyalogosok elől a Lánchidat, a munkálatok 2023-as befejezéséig nem lehet átsétálni a hídon. A járdák lezárására azért van szükség, mert csak így tudják zavartalanul elvégezni a rekonstrukció előkészítési munkáit, a kezdeti időszakban azonban még nem kell munkagépekre és látványos beavatkozásokra számítani, hiszen ezeket fontos vizsgálatok előzik meg. Az autósok június közepéig még használhatják a Lánchidat.

Szerdától lezárták a gyalogos forgalom elől a Lánchíd járdáját és környezetét, ezzel elkezdődik Budapest egyik évek óta húzódó, fontos beruházása – írja a Budapesti Közlekedési Központ. A dunai átkelőn kihelyezett kordonok mögött első lépéseként a munkához elengedhetetlenül szükséges előkészítő vizsgálatok zajlanak.

Március 17-től elkezdődik a Lánchíd felújítása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Elkezdődött Magyarország  és Budapest egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének, a Széchenyi Lánchídnak a korszerűsítése. A kivitelező A-Híd Zrt. 2021. március 17-én, szerdán átvette a munkaterületet, azaz a nap folyamán lezárták a hídfők környezetét és a gyalogos járdákat. Ez azt jelenti, hogy kora délutántól nem lehet átsétálni a dunai átkelőn.

Mint írják, az autósforgalom elől várhatóan június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta.

A járdák lezárására azért van szükség, mert a kivitelező csak így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat. A kezdeti időszakban még nem kell munkagépekre és látványos beavatkozásokra számítani, hiszen ezeket fontos vizsgálatok előzik meg.

Rozsdás részek a felújítás előtt álló Lánchídon (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 Megkezdődik a Lánchíd korszerűsítése, lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A helyszínen dolgozó szakemberek többek között felmérik a munkaterületet, megvizsgálják az alépítményeket, közműcsatlakozásokat. Ezekre egyebek mellett a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Lánchíd felújítása során a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják. A megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják.

A kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik, továbbá új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel. A pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat is felújítják, gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket. 

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: A Lánchíd (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


5 milliárddal drágább, kevesebb tartalom, hosszabb idő. Gratulálok Karigeri!

Válaszok:
nyf13552 | 2021. március 18. 11:14

Talán menjél reklamáljál a kedves vezetődnél , aki nem képes a választók akaratát elfogadni és szándékosan szivatja az ellenzéki önkormányzatokat és lenyúlja a városok pénzeit.
Igen, sajnos emiatt születnek kényszerdöntések.
Tarlós alatt miért is nem kezdték el, ha olyan nagy városvezető volt?? Miért is nem intézte el 10 év alatt?
Már akkor is le volt robbanva elég rendesen. Mert Ő csak bólogatott minden baromsághoz amit a kormány kitalált inkább.
Mellesleg nézz már körbe, hogy aminek a Nerhez köze van azok hányszorosan vannak túlárazva. A gagyi orosz metrók, a stadion erdők városszerte, úszó aréna stb most meg legutóbb a lölő féle néprajzi múzeum.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó