Új buszvégállomás épül Kelenföldön

2021. március 30. 14:30

Megkezdődik a kelenföldi csomópont továbbfejlesztése, fedett BKK- és Volánbusz-végállomás, több P+R parkoló épül Őrmezőn. A tervek szerint közös terminálról indulhatnak a Volánbuszok és a BKK járatai az új végállomásról.

Kiírta a tendert a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) az új kelenföldi buszállomás tervezésére, az elképzelések szerint kulturált BKK- és Volánbusz-végállomás, több P+R parkoló épül Őrmezőn, a kelenföldi metróvégállomáson – jelentette be a BFK vezérigazgatója hétfőn a Facebook-oldalán. Vitézy Dávid közölte: szerda reggel megjelent a nyílt európai uniós közbeszerzési felhívásuk, így indul a tervezés – írja a vezérigazgató bejegyzése nyomán az MTI.

Csütörtökön a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán sok év után megállapodás született a fővárosi önkormányzat és a kormány között arról, hogy a kabinet átveszi és megvalósítja ezt a fejlesztést. Így Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyeletével, a BFK irányításával elkezdődik a kelenföldi csomópont továbbfejlesztése – írta a BFK vezérigazgatója.

A kelenföldi végállomás az Etele téren (Fotó: Google maps)

A legfontosabb változás, hogy az elővárosi Volánbuszok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra. A Volánbusz járatai oda egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyagot elégetve juthatnak el, nem kell az Egérút felé kerülniük. A helyi buszok többségének már most is Őrmezőn van megállója vagy végállomása, így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett, terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni – közölte Vitézy Dávid.

Az új kelenföldi buszállomás és csomópont terve (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ)

Az új állomáson lesz például – az eddig hiányzó szolgáltatások közül – nyilvános illemhely és újságos is. A kelenföldi P+R-kapacitás is nőni fog a mostani 1000 férőhelyről legalább 1500-ra, és terveznek egy többszintes parkolóházat is. A kerékpárosok számára is készülnek majd tárolók, de taxidrosztok, K+R parkoló – ahol csak addig állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak – is létesülnek – sorolta.

A BFK a munka keretében nemcsak a buszpályaudvar és a P+R parkoló terveztetését rendeli meg, hanem a Kelenföldi pályaudvar térségének átfogó vizsgálatára és elemzésére is szól a közbeszerzés – közölte.

A bejegyzés szerint a tervezőnek javaslatot kell majd tennie a buszvégállomás Etele téren felszabaduló területének hasznosítására, ahol cél a zöldterületek növelése. Vitézy Dávid kitért arra is, hogy például megkezdik a vizsgálatát egy, a vágányok felett átívelő új vasútállomási épület kialakíthatóságának, amely közvetlenül kapcsolódna az összes peronhoz, valamint új utasforgalmi peron létesítését is tervezik.

Ugyancsak a tervezés része a közelben tervezett dél-budai centrumkórház tömegközlekedési megközelíthetőségének javítása, a villamoshálózat ilyen célú lehetséges fejlesztésének vizsgálata, a 19-es és 49-es villamos átvezetésével az őrmezői oldalra és onnan az új szuperkórházhoz – jelezte.

Forrás: MTI

Nyitókép: Kiírták a tendert az új kelenföldi buszállomás tervezésére​ (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Bartok Bela uti villamosok atvezetese Ormezore udvozlendo lenne. Ha ez nem megoldhato akkor megvizsgalhatnak, hogy legalabb az 1-est at lehetne-e vezetni a vasuton tulra.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó